Генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО)

...
Генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО)
Коментари Харесай

Екип по сигурността на ООН е бил обстрелван в Дума

Генералният шеф на Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) Ахмет Юзюмджу съобщи през днешния ден, че екип по сигурността на Организация на обединените нации, извършващ авансово изследване в сирийския град Дума, е бил обстрелван през вчерашния ден, съобщи Ройтерс, като се базира на свои източници.

Юзюмджу споделил на среща в централата на ОЗХО в Хага, че екипът по сигурността бил заставен да се отдръпна, отлагайки идването на инспекторите по химическите оръжия, които трябвало да посетят мястото, предава Българска телеграфна агенция.

Има неизясненост за местонахождението на инспекторите от ОЗХО, които дойдоха предходната седмица в Сирия, с цел да проверяват хипотетичното химическо нахлуване в Дума, показва ДПА.

" Екипът има паники, свързани със сигурността ", съобщи през днешния ден сирийски източник, непосредствен до държавното управление.

Сирийската държавна осведомителна организация САНА заяви, че специалистите са влезнали в Дума през вчерашния ден. Сирийският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Башар ал Джаафари обаче сподели, че в града е влезнал само преден екип по сигурността на Организация на обединените нации, а не самите специалисти.

Организацията " Бели каски " е показала на интернационалните инспектори местата, където са заровени жертвите на хипотетичното химическо нахлуване на 7 април, съобщи нейният началник Раед Салех, представен от Ройтерс.

" Предоставихме на задачата за определяне на обстоятелствата на ОЗХО цялата информация, която сме събрали за химическото нахлуване, в това число точните места, където са заровени жертвите ", сподели Салех.

ОЗХО съобщи, че не може да даде информация за задачата в Сирия, в това число за националността на участващите специалисти, съобщи ТАСС.

" Не можем да приказваме за детайлностите на интервенцията. Такава политика съществува, с цел да се резервира обективността на процеса на следствието и неговите резултати, а също с цел да се подсигурява сигурността на участващите специалисти и сътрудници ", сподели ОЗХО.

Подобни правила важат и за информацията за напредването на инспекторите в Сирия. " Всички детайлности са поверителни ", съобщи ОЗХО. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР