Генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО)

...
Генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО)
Коментари Харесай

Шефът на ОЗХО потвърди доклада за химическа атака в Сирия

Генералният шеф на Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) изрази доверие в заключенията на отчета за химическата офанзива в Сирия предходната година, който бе подложен под подозрение от обява в Уикилийкс, съобщи Асошиейтед прес.

Фернандо Ариас направи това във встъпителното си изявление през днешния ден на конференцията на страните участнички и обществено поддържа отчета, оповестен през март от проучвателната задача на ОЗХО, която установи, че е разкрила "разумни учредения ", че при смъртоносната офанзива против сирийския град Дума е бил употребен хлор. Съединени американски щати, Англия и Франция упрекнаха Сирия и започнаха въздушни удари в отговор. Сирия отхвърли отговорност.

Сайтът "Уикилийкс " обаче разгласява писмо, приписвано на член на задачата на ОЗХО, в което се твърди, че заключенията в отчета са предубедени.

"Стоя зад безпристрастните и професионални изводи, до които е достигнала проучвателната задача ", сподели през днешния ден Ариас. Той добави, че офанзивата против Дума е единствено един от деветте случая, разследвани от новия механизъм, основан от ОЗХО, наименуван Екип за следствие и идентификация.

Годишната среща на 193-те страни членки на ОЗХО ще продължи една седмица. Сред въпросите за разискване е и предложение нервнопаралитичните субстанции от вида Новичок да бъдат включени в листата на неразрешените химически оръжия. Веществото, създадено от Съветския съюз по време на Студената война, закупи необятна популярност, откакто използването му бе установена при опита за ликвидиране през март 2018 година на двойния сътрудник Сергей Скрипал и щерка му във Великобритания
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР