Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия
Коментари Харесай

Почина шефът на международната атомна агенция

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Юкия Амано умря на 72-годишна възраст, оповестиха международните организации, като се позоваха на пресслужбата на организацията.

" С най-дълбоко огорчение секретариатът на МААЕ оповестява за гибелта на генералния шеф Юкия Амано ", се споделя в известието, в което не се показва повода за гибелта, съобщи Асошиейтед прес. В него обаче се споделя, че Амано е възнамерявал в скоро време да прати писмо до борда на шефовете на организацията, с което да разгласи решението си да подаде оставка заради заболяване, допълват организациите.

Амано беше отпред на МААЕ от декември 2009 година и трябваше да остане на този пост до 30 ноември 2021 г, когато щеше да изтече третият му четиригодишен мандат. Според осведомени източници обаче той възнамерявал да се отдръпна през март следващата година, т.е. година и половина преди края на мандата си, съобщи Ройтерс.

Миналия септември МААЕ разгласи, че Амано е бил подложен на някаква здравна процедура. Естеството на болестта му си остана тематика табу в организацията, споделят дипломати. Но при всяка обществена демонстрация Амано изглеждал все по-слаб физически.

В известието на Секретариата на МААЕ за кончината му не се загатва по кое време ще бъде избран приемникът му. Но конкуренция за поста била почнала още предходната седмица, когато станало ясно, че той ще подаде оставка преди края на мандата си. Представителят на Аржентина в МААЕ Рафаел Гроси и координаторът на активността на организацията, румънецът Корнел Ферута били евентуални претенденти за поста, споделят осведомени източници.

Амано е приключил право в Токийския университет и е прекарал над три десетилетия на японска дипломатическа работа в страни като Белгия, Франция, Лаос, Швейцария и Съединени американски щати, добавя Асошиейтед прес. Той беше ръководител на Борда на шефовете на МААЕ в интервала 2005 г.-2006 година, когато отпред на организацията беше египтянинът Мохамед ел Барадей. Тогава Ел Барадей и организацията получиха Нобеловата премия за мир и точно Амано я одобри на церемонията в Осло, напомня Ройтерс.

По времето на Амано беше подписано съглашението за иранската нуклеарна стратегия. МААЕ следеше дали Техеран се придържа към контракта. Но предходната година Съединени американски щати взеха решение да се отдръпват от него и това способства за усилване на така и така огромния политически напън, на който бяха подложени Амано и организацията, отбелязва Ройтерс.

Амано беше прочут с предизвестието си, че разпространяването на атомните оръжия и нуклеарният тероризъм са възходяща опасност за интернационалната общественост.

В знак на печал знамето на МААЕ през днешния ден беше свалено на половина.

Дипломат номер едно на Европейски Съюз Федерика Могерини от името на съюза изрази дълбока тъга от кончината на Амано, човек с извънреден професионализъм и неустрашимост. " Никога няма да не помни нашата взаимна работа. За мен беше голямо наслаждение и висша чест да работя с него ", се споделя в известието на Могерини, съобщи ТАСС.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР