Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел
Коментари Харесай

Безопасността на Запорожката АЕЦ все още тревожи МААЕ

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси изрази угриженост, че последният авариен електропровод в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), развален преди три седмици, остава в ремонт.

Това се споделя в изказване, оповестено на уеб страницата на МААЕ.

По думите му, това още веднъж акцентира неустойчивостта на нуклеарната сигурност и сигурност в най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Според Гроси за три седмици ЯЕЦ е получавала външно електричество единствено от един останал главен външен електропровод 750 kV.

" Въпреки че всичките шест реактора в АЕЦ ЯЕЦ са затворени, като два са в режим на горещо прекъсване, централата се нуждае от външно зареждане, с цел да извършва съществени функционалности за нуклеарна сигурност и сигурност. Без аварийна линия всяка щета на линията 750 kV ще докара до цялостна загуба на цялото външно зареждане на централата ", се споделя в изказването.

МААЕ напомня, че на 9 март централата загуби цялото зареждане отвън площадката за 11 часа, когато линията 750 kV беше изключена, принуждавайки централата да разчита на своите спешни дизелови генератори за изстудяване на реактора и други значими функционалности за нуклеарна сигурност и сигурност.
 Възстановиха електрозахранването на Запорожката АЕЦ
Възстановиха електрозахранването на Запорожката АЕЦ

Ядрената централа мина на спешен режим след следващия обстрел тази заран

Генералният шеф Гроси съобщи, че обстановката " в завода остава рискова ".

Екипът на задачата за поддръжка и помощ на МААЕ в Запорожие (ИСАМЗ), който сега участва в централата, беше осведомен, че възобновяване на линията е било планувано за 5, 10 и по-късно за 13 март, само че не е било допустимо. Последната дата за наново свързване е планувана за 23 март. В същото време, в в допълнение предизвестие за влошаващата се обстановка, екипът на ISAMZ беше осведомен, че връзката към линията 750 kV може да бъде прекратена за незнаен интервал от време, с цел да се извърши поддръжка/ремонт на линията.

В момента " няма информация дали или по кое време това може да се случи или за какъв брой време ".

" Ядрената сигурност в АЕЦ ЯЕЦ остава в нестабилно положение. Ако това изключване от основния електропровод и ремонтни действия се извършат, до момента в който линията 330 kV не е налична, това ще докара до цялостна загуба на мощ и ще направи централата подвластна от дизелови генератори - нейната последна линия на отбрана - за седми път. Отново приканвам за вдишване на ангажимент от всички страни за обезпечаване на нуклеарна сигурност и отбрана на сигурността в централата ", сподели генералният шеф Гроси.

Президентът Володимир Зеленски по-рано съобщи, че е належащо да се намерят механизми за освобождение на ЗАЕЦ от съветските чиновници, защото сега никоя интернационална институция не може да позволи този проблем.
 Шефът на МААЕ още веднъж прикани за създаване на зона за сигурност към Запорожката АЕЦ
Шефът на МААЕ още веднъж прикани за създаване на зона за сигурност към Запорожката АЕЦ

Рафел Гроси бе безапелационен, че би трябвало да се работи бързо
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР