Генералният директор на "Македонски железници - Инфраструктура" Фестим Халили и

...
Генералният директор на "Македонски железници - Инфраструктура" Фестим Халили и
Коментари Харесай

Нов опит да свържем жп линиите на България и Северна Македония

Генералният шеф на "Македонски железници - Инфраструктура " Фестим Халили и генералният шеф на Директива за птиците "Национална компания Железопътна инфраструктура " инж. Красимир Папукчийски са разискали напредъка по построяването на жп връзката сред София и Скопие. Това оповестиха от пресцентъра на държавната жп компания.

Като безспорен приоритет за построяването на Коридор № 8 е несъмнено строителството на тунела на Деве хълм, където в действителност минава границата сред България и Северна Македония.

Междуведомствена експертна група от двете предприятия, в състава на която ще влязат инженери тунелно строителство, стоманен път, контактна мрежа и сигнализация, ще показа отчет за сходство с европейските условия на направения от северно-македонска страна план за създаване на тунела до края на март. През април следва нова работна среща сред двамата генерални шефове за разбор на резултатите и синхронизиране на всички бъдещи дейности по строителните действия.

Експерти от НКЖИ ще оказват и техническа помощ по съответни планове на македонските си сътрудници, свързани с европейско финансиране.

Паневропейски транспортен кулоар № 8 е един от десетте паневропейски транспортни коридори, и свързва Адриатическо море с Черно море през Албания, Северна Македония и България.

Изграждането на транспортната инфраструктура по продължение на Паневропейския транспортен кулоар №8 се слага според от политиката на трите страни по неговото продължение и България, и Италия. От страна на България непрестанно се акцентира политическа воля за дотъкмяване на начинанието, само че реализирането му се слага по една или друга причина според от обезпечаване на финансиране по линия на Европейския съюз.

Изграждането на паневропейски транспортен кулоар №8 има геополитическо измерение, заради което се чака българското държавно управление да са ангажира по-активно със строителството на директната железопътна връзка сред България и Северна Македония, която концепция стои на дневен ред пред българската общност повече от век.

Главна железопътна линия № 6 София – Волуяк – Перник – Гюешево от Националната железопътна мрежа на България е единична железопътна линия (с изключение на секторите София – Волуяк и Батановци – Радомир), електрифицирана (от София до Радомир) и с обикновено междурелсие (1435 мм). Дължината ѝ е малко под 160 километра. Участъкът е част от Паневропейския транспортен кулоар №8. С подписан на 1 август 2017 година Меморандум сред министрите на превоза на България и Македония са поети задължения по неговото създаване. В частта за железопътен превоз те са следните:

до 2027 година България да модернизира железопътната линия София - Перник - Радомир - македонска граница;
до края на 2025 година Македония да построи сектора Крива паланка - Деве хълм - българска граница.

За страдание, през годините не видяхме доста действителни стъпки по този план.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР