Генералният директор на „Лукойл-България” Валентин Златев предупреди, че държавата може

...
Генералният директор на „Лукойл-България” Валентин Златев предупреди, че държавата може
Коментари Харесай

Валентин Златев: Сивата икономика в сектора с горивата е между 800 милиона и 1 милиард годишно! Ако не влезе новият закон, трябва да напуснем страната!

Генералният шеф на „ Лукойл-България” Валентин Златев предизвести, че страната може да изгони огромните към момента останали у нас вложители в областта на горивата. Той се яви пред така наречен парламентарна комисия „ Ревизоро”, която през днешния ден трябваше да прегледа предлагането на държавното управление за отсрочване с шест месеца на новия закон за горивата, осведоми Флагман.бг.

Законът цели битка със сивия бранш, само че среща отпор от разнообразни страни. Той би трябвало да влезе в действие в края на януари, само че държавното управление предлага да се отсрочи с шест месеца.

Според Валентин Златев обаче това на процедура значи, че нормите ще бъдат анулирани.

„ След като прекарахме съвсем година и половина в залите на Народното събрание и обсъждахме един закон, който след това Народното събрание гласоподава и одобри, по никакъв метод, в никакъв случай не бих могъл да си показва, че след три месеца ще седим отново в залите и ще се чудим какъв мотив да намерим не да отложим, а да отменим този закон, тъй като, уповавам се, никой няма илюзии, че отлагането с шест месеца на закона и по-късно още три месеца за наредбата – отиваме в септември месец, тази година стартират избори и надали в миналото повече ще се върнем към този закон, или – в този тип, в който най-малко е гласуван от Народното събрание.

Това, че ще се стигне дотук, беше ясно още в края на декември, тъй като нито структурата, нито бюджетът на Министерството на стопанската система с новата конструкция беше одобрена и признат от министъра на финансите; нито министърът на стопанската система беше подхванал нужните ограничения, с цел да се образуват органите, които да реализират контрола по осъществяването на закона”, разяснява Златев.
Въпросът бил каква ще бъде формата и по какъв начин ще се стигне до отлагането.

Шефът на „ Лукойл-България” напомни, че сивата стопанска система в бранша е сред 800 милиона и 1 милиард годишно.

Последните останали огромни вложители в България били членове на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), от името на която Златев се яви през днешния ден в Народното събрание.

Валентин Златев още веднъж сподели, че три неща водят до сивия бранш в областта на горивата. Това били проблемите с входа в страната, със системата БАЦИС към Агенция „ Митници” и така наречен ведомствени бензиностанции – феномен, какъвто нямало на никое място в Европа. В тези бензиностанции се продавало единствено в кеш.

„ Няма никакви апарати, които да реализират връзката с Национална агенция за приходите. Тези кеш пари са същите тези пари, които се раздават назад по веригата и пораждат корупцията. Но когато двата лв. (условно казано), колкото коства литър гориво и един лев и пет стотинки, колкото са налозите, изчезнат, то ние не можеме да се конкурираме с сходни участници на пазара. Това е нашата болежка, за която приказваме. И в случай че става въпрос за 100-150-200 хиляди тона годишно, което са 120-200 милиона, примерно, лв., тъй като това са толкоз милиони литри – о’кей. Всяка една страна има някакъв % контрабанда. Когато става въпрос за 500-600-700 хиляди тона от 2 милиона тона пазар в България, това значи, че би трябвало да затваря рафинерията в Бургас; това значи, че всички ние би трябвало да затваряме бензиностанциите и да напущаме страната. Това беше претекстът, заради който ние постоянно сме се борили и сме смятали, че в България въпреки всичко ще бъдат признати нужните нормативни ограничения и това нещо ще бъде най-малко публично прекратено”, сподели още Валентин Златев.

Той описа по какъв начин на 7 януари една от работодателските организации внесла предложение законът да бъде анулиран и бързо – още на другия ден, държавното управление решило той да бъде отсрочен с шест месеца.

Златев атакува шефа на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев, напомняйки за спора сред двамата, разразил се обществено през последните дни. Шефът на „ Лукойл-България” обаче сподели, че няма да му пада на равнището и да дава отговор на думите му.
Златев прикани Домусчиев да заявява спор на ползи, когато е извънредно деен по тематиката с горивата - моралът го изисква.

„ През неговото пристанище една компания – назовава се „ Инса ойл”, е внесла 2016 година 54 танкера с горива и единствено до октомври месец 2017 година – още 24 танкера. Аз не знам какви са финансовите доклади на въпросната компания и какъв брой налози е платила. Дълбоко се колебая, че това дава отговор на размера танкери, които са влезнали през Пристанище Бургас, в тази ситуация. Така че най-малкото е неетично, когато имаш спор на ползи в обстановката, да заемаш такава ясна позиция и да въвеждаш българското общество в заблуждение”, сподели още Валентин Златев.

Златев предложи бързо да се поправят несъвършенствата в закона, само че да не се отсрочва влизането му в действие с шест месеца.

Днес парламентарната комисия „ Ревизоро” пък реши да отсрочи разглеждането на щекотливия проблем. Формален мотив за това стана неявяване на представител на вносителя. Трябвало да се яви икономическият министър Емил Караниколов, само че той претърпял случай, изясни ръководителят на комисията Емил Димитров-Ревизоро.

Дебат обаче имаше, като в него участваха и представители на КРИБ, както и част от засегнатите страни от минодобивния бранш и други Емил Димитров предложи да се сътвори работна група, която да почисти проблемите със закона. Според него отлагането с шест месеца не е добър вид. От Българска социалистическа партия показаха сходно мнение.

Любопитен миг е, че на съвещанието участва и водачът на НФСБ Валери Симеонов – някогашен вицепремиер и в този момент народен представител от „ Обединени патриоти”. Симеонов подлага на критика „ Лукойл” от доста години.

Днес той взе думата за малко, като изрази незадоволство, че не са били поканени представители на дребния бизнес в областта на горивата.
До пряк спор сред Златев и Валери Симеонов обаче не се стигна.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР