Генералният директор на Лукойл България Валентин Златев е основният поддръжник

...
Генералният директор на Лукойл България Валентин Златев е основният поддръжник
Коментари Харесай

Спорният закон за горивата се придвижва към пленарна зала

Генералният шеф на " Лукойл България " Валентин Златев е главният покровител на новия закон

© Надежда Чипева Още по тематиката
Агенция " Митници " е лишила лиценза на " Полисан "

Санкцията е поради нарушавания при доставка на гориво за отопление с преференциален данък през 2016 година
10 апр 2018
Спорният закон за горивата върви към неуспех

Три министерства излязоха с негативни мнения, против плана гласоподаваха и депутатите от икономическа комисия
29 мар 2018
Петролният раздор Самуилов - Златев

Собственикът на " Инса ойл " Георги Самуилов напусна петролната асоциация и укори Валентин Златев поради новия секторен закон. Причините за разрива обаче може и да са други
23 мар 2018
Законът за горивата може да затвори 95% от фирмите за бутилиран пропан-бутан

Критики към него насочиха от асоциацията на компаниите в бранша, а в следствие ще бъдат наранени и над 100 хиляди семейства
22 мар 2018
Горивата - единствено за огромни

Нов закон за горивата, импортиран от депутати от всички парламентарни сили, цели да изсветли бранша. Положителните резултати са доста противоречиви, само че той сигурно ще ограничи навлизането на нови играчи на пазара и ще затрудни дребните компании
16 мар 2018 Спорният закон за контролиране на пазара на горива се придвижва към пленарна зала. Текстовете бяха утвърдени на първо четене на взаимно съвещание на бюджетната и енергийната комисия в четвъртък, като са получили и тил от ГЕРБ, заяви Mediapool. С " въздържал се " и " срещу " са дали своят вот депутатите от Българска социалистическа партия.

Официалната цел на плана е битката със сивата стопанска система. Текстовете обаче плануват редица нови условия за компаниите, които търгуват с горива, които ще обиден главно по-малките играчи и ще лимитират конкуренцията.

Спорната битка със сивия бранш

По плана имаше мъртвило в последните два месеца, откакто беше отритнат от комисиите по стопанска система и земеделие. Сега главният мотор на измененията – Емил Димитров-Ревизоро от " Обединени патриоти ", съобщи, че всички реализирани договорености по плана с браншовите организации са били отразени в него.

Официалният претекст за входирането на текстовете беше битката със сивия бранш на пазара на горива, като законът от години е цел на огромните компании от Българската петролна и газова асоциация отпред с " Лукойл България ".

Той обаче провокира остро неодобрение измежду по-малките компании, търговците с пропан-бутан и транспортни сдружения поради новите повишени условия за присъединяване на пазара. Земеделските производители също стачкуваха, като въпросът стигна до премиера Бойко Борисов.

Негативните мнения са станали положителни

Към края на март с отрицателни мнения по закона излязоха и три министерства – на финансите, на стопанската система и на земеделието. Сега по време на дебатите в комисия е станало ясно, че Министерството на стопанската система три пъти е сменило позицията си по законопроекта, като на 30 май министър Емил Караниколов в последна сметка е изпратил писмо, че към този момент поддържа нуждата от приемането на секторен закон. Министерството на земеделието също е трансформирало позицията си и първо е входирало негативно мнение, а след това ново – позитивно. Така към този момент единствено Министерството на финансите остава срещу текстовете.

" Възникнаха брожения, само че ние организирахме диалози с браншовите организации, създадохме работна група и всички реализирани договорености и поети задължения са отразени в отчета към законопроекта ", съобщи Емил Димитров пред депутати в четвъртък, като по думите му той персонално ще внесе сред първо и второ четене всички задължения, поети към земеделците от премиера, тъй че те да могат да продължат да зареждат земеделската си техника от ведомствени бензиностанции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР