Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков, твърди, че дефицитът на

...
Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков, твърди, че дефицитът на
Коментари Харесай

Дефицитът на БНТ вече е 71 млн. лв

Генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков, твърди, че дефицитът на малкия екран се е нараснал на 71 млн. лева

© Юлия Лазарова На съвещанието си тази седмица депутатите от комисията по просвета и медии в Народното събрание поддържаха на първо четене бюджетите на публичните медии Българска национална телевизия, БНР, и Българска телеграфна агенция за 2020 година За малкия екран са планувани близо 70 млн. лева, което значи, че медията получава над 2 млн. лева повече от 2019 година, когато Българска национална телевизия е разполагала с 67.7 млн. лева

За радиото се отпускат малко над 47.44 млн. лева, което е с 2.75 млн. лева повече съпоставено с 2019 година От медията изясняват, че е заложен растеж от 10% растеж на заплатите. Българска телеграфна агенция получава бюджет от 5.8 млн. лева, което е близо половин милион повече спрямо миналата година.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Предстои второ четене на бюджетите в границите на медийната комисия, преди те да отидат за гласоподаване в пленарната зала.

Дефицитът в Българска национална телевизия пораства

Според генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков избраната сума е извънредно незадоволителна за медия, която на процедура е във банкрут. " Субсидията ни е 70 млн. лева, дефицитът - 71 млн. лева, по какъв начин да оцелееш. Ние сме в на практика фалит. Ако Народното събрание не предприеме ограничения със Закона за бюджета и държавното управление не отдели целеви дотации да покрием незабавните си отговорности - разпространяване, спортни права с УЕФА и ФИФА, основни интернационалните контракти, може да ни бъдат запорирани сметките още на следващия ден и да ни разгласят в фалит ", сподели Кошлуков пред депутатите.

По-рано на съвещание на парламентарната комисия по просвета и медии в средата на септември Емил Кошлуков изясни, че тази година Българска национална телевизия ще е на минус с 44 млн. лева По думите му прогнозата за 2020 година също не е розова, като се обрисуват 30 млн. лв. нови задължения. А до 2022 година Българска национална телевизия няма да може да се оправи с разноските си единствено със сегашните доходи, разгласи генералният шеф на малкия екран.

На идващия ден след гласуването на бюджета в медийната комисия Българска национална телевизия провежда полемика за бъдещето на публичните медии и модела и на финансиране. По време на конференцията Кошлуков сподели, че обмисля свалянето на Българска национална телевизия 2 и Българска национална телевизия 3 от цифровия мултиплекс на НУРТС заради увеличението на дълга на малкия екран към компанията за разпространяването на стратегиите и. Това по калкулации на Кошлуков ще спести на малкия екран 6 млн. лева За разпространяването на телевизионния сигнал отива огромен дял от дотацията на Българска национална телевизия - към 9 млн. лева годишно. Оттам е насъбран и главният дял от финансовия недостиг на Българска национална телевизия, сподели през днешния ден Кошлуков.

От края на 2016 година ефирните канали на Българска национална телевизия към този момент се излъчват на комерсиалния мултиплекс " НУРТС диджитъл ", част от " НУРТС България ", вместо на особено построения за това публичен мултиплекс " Фърст диджитъл ". Програмите, които се популяризират ефирно, са БНТ1, БНТ2 и Българска национална телевизия HD.

И радиото желае повече

Що се отнася до изпълняващия длъжността общоприет шеф на БНР Антон Митов, представен от личната си медия, той споделя, че БНР доста мъчно ще се оправи в границите на този бюджет.

" Очевидно декларираните 25% [увеличение на бюджета] от радиото не се случиха. Много тежки заплащания стартират да текат - свършва договорът с " Музикаутор " и ПРОФОН. С ПРОФОН въпреки всичко имаме една добра сделка - там може да има и възвращаемост, въпреки всичко БНР е и продуцент, и реализатор, до момента в който при " Музикаутор " е по-сериозно ситуацията - там цените се усилват с проценти съгласно инфлацията ", разяснява пред " Хоризонт " Митов.

Как се дефинират бюджетите на Българска национална телевизия и БНР

Размерът на държавната дотация за двете публични медии се дефинира на правилото - " час стратегия ". Нормативите за час стратегия се изготвят на база на издадените от Съвета за електронни медии лицензи за радио- и телевизионна активност на публичните медии и се дефинират в цена, одобрявана от Министерският съвет (МС). Това се е случило в края на октомври, когато за задачата държавното управление е приело нормативи за основаване и разпространяване на национални и районни стратегии - за Българска национална телевизия в размер на 1844 лева, а за БНР - 443 лева

Размерите на нормативите за час стратегия са съобразени с достигнатия от Българска национална телевизия и БНР размер (часове), надлежно телевизионна стратегия и радиопрограма, както и с главните политики и цели на плана на бюджет за 2020 година Това е записано в решението на Министерски съвет. От отчета излиза наяве още, че препоръчаните нормативи за час стратегия на Българска национална телевизия и БНР са изчислени при общ размер, надлежно телевизионна стратегия – 35 136 часа, и радиопрограма – 97 356 часа.

За съпоставяне, през 2016 година, когато е правена последната актуализация за цена на " час стратегия ", се вижда, че за Българска национална телевизия тя е била в размер на 1628 лева, а за БНР 410 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР