Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков съобщи пред членовете на

...
Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков съобщи пред членовете на
Коментари Харесай

Според Кошлуков предаването Вяра и общество нарушава закони и морални норми

Генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков заяви пред членовете на Съвета за електронни медии, че вътрешната инспекция в Националната телевизия е посочила серия от нарушавания, осъществени от водещия и продуцент на предаването "Вяра и общество " Горан Благоев.

Кошлуков бе изслушан от медийния регулатор поради последния брой на предаването от 6 юни, след което в малкия екран и съвета са изпратени десетки писма от възмутени фенове.

"Получихме близо 100 писма след последния брой на предаването, само че при инспекцията разбираме, че казусът е доста по-голям и е от години. Проследихме този спор сред "Вяра и общество " и Българската православна черква през годините, когато Българска национална телевизия е ръководена от трима генерални шефове. На този стадий инспекцията, която вършим, демонстрира серия от нарушавания на вътрешните правилници, задачата, етичните стандарти и професионалната публицистика. Открихме преднамерено подбирани тематики и посетители. Нарушени са продуцентски правила и чисто етични стандарти. Например нашият сътрудник Горан Благоев - водещ и продуцент на предаването, е сключил контракти със свои родственици, в това число със своята брачна половинка. Гости, които са показани като справедливи, в действителност са получавали възнаграждение под формата на консултантски контракти ", съобщи шефът на Българска национална телевизия.

Той заяви още, че и в Комисията за отбрана от дискриминация към този момент има подадени тъжби против предаването, с изказвания за дискриминационно отношение по отношение на Българската православна черква.

"Предаването си разрешава злобни, оскърбителен, дискредитиращи мнения и разбори, окачествявания на църковни водачи. От последния брой има такива и във връзка с държавни лица, на министър-председателя Бойко Борисов. На процедура в последния брой се разяснява разпореждане на Министерския съвет, дават се дефиниции за корупция. Разглеждат се решения на страната, имаме обвинение на премиера и БПЦ в лицето на нейния представител митрополит Гавриил в незаконен скрит план. Има скриване на истината и съзнателно подвеждане на феновете, което граничи с операция и подправена вест. Министър-председателят даже е наклеветен в закононарушение - пазаруване на гласове. Поредица от неща, които в действителност слагат под подозрение дали това не е целенасочена политика на предаването ", сподели още Емил Кошлуков.

Председателят на Съвет за електронни медии Бетина Жотева обаче уточни, че експертният мониторинг на съвета не е разкрил нарушавания на Закона за радиото и малкия екран в последния брой на "Вяра и общество ", а единствено прочут дисбаланс.

Според генералния шеф на Националната телевизия обаче даже и в най-мрачните дни на комунизма Българска национална телевизия не си е разрешавала да ругатни светци.

"Не може да хулиш Свети Серафим - Софийски вълшебник! Църквата е богочовешки организъм. Хуленето на светец е непосредствено осквернение. Да вадиш компромати за Софийски вълшебник и да направиш предаване за това - няма наши и непознати - Свети Петър не е стъпвал в България, само че е наш. Невъзможна е работата на Българска национална телевизия, в случай че хулим най-голямата вяра. Не желая да стъпвам в тази тематика, тъй като е гнусна ", отговори възмутено той на Жотева.

В края на чуването ръководителят на Съвет за електронни медии акцентира, че не пречи в едно предаване да има рецензия против "земни хора ", а обвиняванията към водещия са "твърде крайни ". Тя се съгласи, че във въпросното предаване липсва наличието на Българската православна черква, само че установи, че законът не е нарушен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР