Генералният директор на БНТ бе привикан в парламентарната Комисия по

...
Генералният директор на БНТ бе привикан в парламентарната Комисия по
Коментари Харесай

БНТ е дала 100 000 лв. за вече заснетия "Ботев"

Генералният шеф на Българска национална телевизия бе привикан в парламентарната Комисия по културата и медиите, с цел да дава отговор на въпроси, свързани с кино лентата " Ботев " - който провокира шумно публично неодобрение след излъчването си по публичната телевизия преди два дни - и бъдещия план на режисьора Максим Генчев, който също е финансиран с държавни средства. Повечето от въпросите, заложени в Комисията, бяха изпратени от " Сега " до Българска национална телевизия преди два дни, само че отговор не е получен.

На " Ботев " са отпуснати към 100 000 лв., призна пред депутатите Кошлуков. Това са към 30% от бюджета и са платени по точката за финансиране " присейл " (предварителна откупка), и то откакто филмът е бил към този момент заснет в недопечен тип - парите са били предопределени за монтаж, постпродукция и т.н. Директорът на Българска национална телевизия акцентира, че проектът е съветван с проф. Пламен Павлов - историк от Великотърновския университет, който е подчертал, че сюжетът дава отговор на историческите обстоятелства и не изопачава облика на националния воин. " Да, филмът е слаб. Мудно деяние, тежък разговор и така нататък ", призна си Кошлуков, само че " в случай че не го излъча, Сметната палата ще ме санкции за занемареност - дал съм пари за нещо, а не го употребявам ". (На шефа подсещаме, че Българска национална телевизия е копродуцент да вземем за пример и на кино лентата на Адела Пеева " Да живее България " от 2017 година, само че той още не е излъчван по публичната телевизия - б.р.) 

Относно допускането на плана, Кошлуков се оправда с художествения съвет, ръководен от " човек, който 40 години работи това " - Миладин Гергов, началник на дирекция " ТВФ Студия Екран " в Българска национална телевизия. Той самият бил прегледал плана " криво-ляво " заради липса на време. Според генералния директор гаранция за надеждността на " Ботев " бил и фактът, че " 50 компании, три общини, 1700 души " са подкрепили финансово кино лентата, преди той да получи дотация от Българска национална телевизия.

" Така работим, когато подкрепяме киното ", съобщи Кошлуков и се похвали, че Българска национална телевизия е дала 12.5 милиона лв. за българско кино в последните две сесии, като посочи, че и за в бъдеще измежду тях несъмнено ще има слаби филми.  " Ако ви покажа суровата лента на " Войната на буквите ", ще се учудите каква е ", загатна той да чакаме още един срам на историческа тема - идния сериал по сюжет на Людмила Филипова.

Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия изиска сметка на Кошлуков и за идното присъединяване на Дарина Радева - щерка на президента Румен Радев, в идващия план на Максим Генчев " 1349 ", който е финансиран с 300 000 лв. от Българска национална телевизия на постоянно сесия. " Това, което четете по медии, са злословия и неистини ", отсече безпардонно шефът и си разреши неуместна смешка:  " Да, президентска щерка взе участие във филм, финансиран от Българска национална телевизия. Мога да ви кажа за какво: защото брачната половинка му умря и той умря, и единствено тя остана... Само Станка Желева е - дъщерята на Желю Желев. "

Когато Нинова го апострофира, че информацията за присъединяване на Дарина Радева идва от самия режисьор, Кошлуков съобщи: " Максим Генчев лъже ". Според него планът е утвърден на равнище сюжет и занапред ще се организират - през март-април тази година - кастинги за актьорите с присъединяване на екип от Българска национална телевизия, при които дъщерята на Радев " може да влезе, може и да не влезе " във кино лентата. 

Нинова продължи офанзивата с думите, че въпреки Сметната палата да е правила годишна инспекция в Българска национална телевизия, от 2015 година в публичната телевизия не е юридически одит за целенасоченост на публични поръчки, за което тя още на следващия ден щяла да внесе законопроект от името на Българска социалистическа партия.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов се разгласи в отбрана на Радевата дъщеря:  " Децата на политиците не трябва да бъдат закачани. Дори мафията не протяга ръка на дамите и децата ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР