Генералният директор на БНР Светослав Костов не възнамерява да подаде

...
Генералният директор на БНР Светослав Костов не възнамерява да подаде
Коментари Харесай

СЕМ поиска оставката на генералния директор на БНР

Генералният шеф на БНР Светослав Костов не има намерение да подаде оставка.

© Надежда Чипева На изключителното си съвещанието в петък Съветът за електронни медии (СЕМ) изиска оставката на генералния шеф на БНР Светослав Костов. На него участваха четирима от членовете му: ръководителят София Владимирова, Розита Еленова, Ивелина Димитрова и Галина Георгиева. Решението беше взето единомислещо.Отсъстваше Бетина Жотева, която е в отпуска. Ако се съди по позицията й за рецесията в БНР на предходното съвещание, тя също щеше да поддържа сътрудниците си.

" Отговорност се поема по един-единствен метод – с оставка, и аз чакам генералният шеф на БНР да поеме своята отговорност по този метод. Това е и моят апел към него ", сподели ръководителят на Съвет за електронни медии София Владимирова.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ако до края на идната седмица Светослав Костов не освободи самичък поста, медийните надзорници обявиха подготвеност да стартират процедура по предварително преустановяване на мадата му.
Остава неразбираемо, за какво взеха решение да изчака седмица преди да стартират такава процедура.

Генералният шеф обаче твърди изрично, че не има намерение да подаде оставка. Пред " Дневник " той разяснява, че щом Съвет за електронни медии е решил да стартира процедура за махането му, дано го направи.

На съвещанието си в петък медийните надзорници споделиха, че по-скоро намират учредения в Закона за радиото и малкия екран за предварително преустановяване на мандата на Костов и при положение, че той не подаде оставка до 11 октомври, те ще задвижат процедурата.

От началото на мандата на Светослав Костов като общоприет шеф в Съвет за електронни медии са формирани общо три административно наказателни производства против БНР. Първото и приключило с наказателно разпореждане е за нарушение на пинципа за отбрана на персоналната цялост на жителите. Постановлението не е обжалвано и е влезнало в действие.

Второто е за нарушаване на изискванията на самостоятелната лицензия за непердоставяне на радиопрограма 24 часа. Тя бе нарушена с близо пет часовото прекъсване на стратегия " Хоризонт " на 13 септември.

Третото произвеждане е за нарушение на правилото за гарантиране правото на информация, също обвързвано със прекъсването на главната стратегия на БНР.

Независимо отстраняването на генералния шеф, главният проблем в рецесията с публичното радио остава неуреден - да бъде изяснено от кое място е пристигнал натискът за отстраняването на журналистката Силвия Великова поради сериозната й позиция по процедурата за избора на новия основен прокурор.

Съвет за електронни медии към този момент е изпратил сигнал до прокуратурата за това - след срещата с редколегията на " Хоризонт ", на която бяха изнесени обстоятелства за външен напън над публицисти и над самия общоприет шеф.
Именно в следствие напън първоначалто бе свалена от ефир и бе лишен ресора правораздаване на Силвия Великова, а в следствие за близо пет часа бе изключен сигналът на стратегия " Хоризонт ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР