Генералният директор на БНР Андон Балтаков е подал оставка пред

...
Генералният директор на БНР Андон Балтаков е подал оставка пред
Коментари Харесай

Директорът на БНР подава оставка заради политическо вмешателство


Генералният шеф на БНР Андон Балтаков е подал оставка пред Съвет за електронни медии поради противоречие с най-новите оферти на Министерски съвет за смяна в Закона за радиото и малкия екран.

" Изключително съм засегнат от неналичието на управническа воля за смяна в българската нормативна уредба, която да подсигурява без значение и изцяло свободно от политически вмешателства публично Българско национално радио ", споделя той в изявление за Людмила Железова в БНР.

Балтаков прибавя, че текстовете, препоръчани за публично разискване, не отразяват измененията, за които представители на БНР, Българска национална телевизия, Съвет за електронни медии и медийни специалисти са работили в последните месеци.

" Това, което мен извънредно ме възмути, е фактът, че се твърди, че БНР поддържа този законопроект. БНР поддържа различен законопроект, който в действителност не е подложен на разискване пред обществото. Липсват най-малко 7 или 8 члена от закона, по който ние сме работили и персонално сме сложили и аргументирали. Те касаят ръководството на публичните медии. Настоящият законопроект извънредно тъкмо дефинира задачата на публичните медии и метода, по който функционалността им би трябвало да бъде финансирана. БНР не е единствено журналистическа организация, ние сме културна институция, сътворяваме цифрово наличие, наличие на непознати езици... Нашата активност е извънредно пъстроцветна и няма по какъв начин да се финансира по " час / стратегия ", както до момента. В тази си част законопроектът е тъкмо това, което би трябвало да бъде сложено.

Но какво липсва? Липсва методът, по който ще се ръководи. Бяхме изискал доста ясни позиции. Не може да има социална задача и нов метод на финансиране, а медиите да бъдат ръководени и проведени по остарял метод - става въпрос за метода, по който е виновен генералният шеф и се образуват УС на Българкото национално радио. Оттук нататък управническите тела на БНР би трябвало да поемат своята отговорност, когато се взимат управнически решения. Това не участва по никакъв метод (в законопроекта), а бяхме изключитлено подробни по какъв начин тези параметри да бъдат записани в новия закон ", сподели той.

" Взели са параграфи от моето мотивационно писмо, което поддържа различен законопроект, и са го поставили под този законопроект. Манипулира се и се фалшифицира моето мнение ", твърди Балтаков.

" Аз желая БНР да бъде политически и стопански без значение от ден първи. Премахваме страха. Творчески и финансово сме постоянни. Оттук нататък не би трябвало БНР, което е богатство на българското общество, да бъде още веднъж някаква разменна монета. На кого? Това е моят въпрос. Защо още веднъж се слага стабилитетът на БНР под въпрос, с цел да се обслужат нечии ползи? ", разяснява той.

Балтаков споделя, че е изискал Съвет за електронни медии да приключи контракта му от 1 ноември. В същото време той настоя и за оставката на министъра на културата Боил Банов, тъй като " не мога да допускам, че някой ще си разреши да изкриви по нахален и безочлив метод едно извънредно професионално и честно държание на БНР ".

" Аз не мога да поема повече отговорност, с цел да може някой различен да си натрупа политическите дивиденти ", безапелационен е генералният шеф на БНР.

„ 20 години и повече обществото желае да има обезпечено свободни и самостоятелни публични медии. И продължаваме да шикалкавим, и продължаваме да търсим административни способи, с цел да може да се оставят малки врати, с цел да могат да се прокарват политически ползи. Не мога да го позволи това нещо ", безапелационен е той.

Според него европейските правила на народна власт,култура и самостоятелна публицистика са идентични на всички места. „ Няма значение дали съм живял в България или не. И в действителност, когато чуя " Ами по този начин е в България ", знаете ли какъв брой се нервирам? Защото българинът заслужава по-добро ", споделя още Балтаков.

Припомняме, че Андон Балтаков беше определен за нов общоприет шеф на БНР през януари 2020 година, три месеца след абсурда с опита за цензура против публицистите на стратегия " Хоризонт ", извършен от страна на някогашния началник на медията Светослав Костов.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР