Генералният директор на AMD Лиза Су (Lisa Su) в интервю

...
Генералният директор на AMD Лиза Су (Lisa Su) в интервю
Коментари Харесай

Китайските партньори на AMD няма да получат архитектурите Zen+ и Zen 2

Генералният шеф на AMD Лиза Су (Lisa Su) в изявление за изданието Tom’s Hardware съобщи, че компанията няма да продава лицензите на своите най-нови х86 процесорни архитектури за Китай .

Преди три години, през 2016-та, Китай и AMD сътвориха взаимното дружество Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co. Ltd. (THATIC) за създаване и произвеждане на процесори. AMD продаде на Китай лиценза за производството на чипове с архитектура Zen за $293 милиона плюс приемането на лицензни такси за всеки създаден процесор. Към сегашен ден, в границите на тази договорка AMD е получила към $60 милиона.



Лиза Су посочи, че в границите на контракта с THATIC се планува лицензирането на технологията от единствено едно потомство процесори. По този метод китайското дружество има достъп единствено до процесорната архитектура Zen, която може да се употребява за производството на чипове за сървъри и работни станции. Китай няма и по всичко проличава, че и няма да има лицензи за Zen+ и за многообещаващата архитектура Zen 2.

На фона на задълбочаващата се комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай, лицензирането на най-новите технологии на Advanced Micro Devices наподобява прекомерно малко евентуално.

Китайските процесори Hygon с архитектура Zen са със Socket SP3, тъкмо като истинските процесори на AMD. Единствената разлика сред лицензното копие и оригинала е, че в Hygon се употребяват китайските стандарти за криптиране на данните.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР