Генералният адвокат на Европейския съд Ив Бот обяви, че решението

...
Генералният адвокат на Европейския съд Ив Бот обяви, че решението
Коментари Харесай

Полша нарушавала законите на ЕС със сечта в Беловежката гора

Генералният юрист на Европейския съд Ив Бот разгласи, че решението на Полша да ускори сечта в Беловежката гора е в нарушаване на европейските закони, оповестява " Политико ".

Публикуваното от юриста мнение идва след започнатата от Европейската комисия наказателна процедура през юли 2017 година по отношение на опасения, че полските управляващи заплашват " целостта " на предпазената гора.

През април се чака съдът да вземе решение. В края на юли предходната година Европейският съд постанови, че Полша би трябвало да приключи изсичането на гората, до момента в който бъде взето дефинитивно решение по разногласието в Европейски Съюз.

Брюксел съди Полша в Европейския съд, аргументирайки се, че дейностите в гората водят до заличаване на неповторими растения и животни, в това число и на най-големия бозайник на Стария континент - европейския бизон или зубъра.

Полското държавно управление от своя страна акцентира, че е наредило изсичането на гората, почнало от май 2016 година, поради риск от горски пожари и поради рискови инсекти, които нанасят вреди.

Но учени, еколози и Европейски Съюз стачкуват. Според тях изсичането на дърветата е с комерсиална цел.

Гората е по източната граница на Полша с Беларус.

Генералният юрист означи в мнението си, че решението на Полша води до утежняване на обстановката с местата за развъждане на предпазени типове и предлага съдът да отсъди, че Полша не извършва европейските наставления.

Съдът нормално следва мнението на юриста.

Гората е предпазена по стратегия Натура 2000. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР