Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш е потърсил днес по

...
Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш е потърсил днес по
Коментари Харесай

Борисов увери генералния секретар на ООН, че държи на чистата природа

Генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш е потърсил през днешния ден по телефона министър-председателят Бойко Борисов и му е благодари за персоналната му ангажираност с въпросите по опазването на околната среда и за отстояването на уговорките по Парижкото съглашение по климата от страна на българското държавно управление, заяви държавната осведомителна работа. Премиерът пък изразил цялостната си поддръжка за упоритостта на Гутериш Европейският съюз да стане водач в постигането на климатично неутрални равнища на нездравословните излъчвания до 2050 година.

Гутериш отправил покана към премиера Борисов да вземе присъединяване в проведената от него Среща на върха по климата, която ще се състои в границите на министерската седмица в подтекста на откриването на 74-та сесия на Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации. Целта на форума е да се даде нов подтик и да се ускори осъществяването на уговорките, поети по силата на Парижкото съглашение по климата за прекъсване на увеличението на количеството нездравословни излъчвания в атмосферата и постигане на климатично неутрални равнища на нездравословните излъчвания.

Генералният секретар на Организация на обединените нации изразил вяра, че в границите на идния конгрес в Ню Йорк министър председателят Борисов ще показа управническия си опит във връзка с целите в региона на климата и опазването на околната среда.

Премиерът отбелязал, че ще изрази поддръжка за самодейността на генералния секретар на Организация на обединените нации по време на идния през тази седмица Европейски съвет. Като страна по Парижкото съглашение и държава-членка на Европейски Съюз, България стои зад поетите задължения на национално и на европейско равнище, акцентира още Борисов.

Премиерът изтъкнал, че страната ни преизпълнява уговорката си за повишение на каузи на потреблението на сила от възобновими източници, като доближи дял от 18,8 %, с което заема водещо място в Европейски Съюз.

" Климатичните промени не са абстракция, а факт ", споделил още министър председателят Борисов и добавил, че това е най-голямото предизвикателство пред света в този момент и за в бъдеще. " Министър-председателят беше безапелационен, че е от витално значимо значение да продължат напъните за запазване на околната среда. Държим на чистата природа, увери в края на телефонния диалог министър председателят Бойко Борисов ", се споделя в известието.

Информацията от държавната осведомителна работа идва в миг, в който вървят митинги против градежите по Черноморието, в това число и в предпазени зони. Недоволство от ограничение на опциите за къмпингуване, желанията на екоминистерството за изключване на територии от мрежата " Натура 2000 " в България, а природозащитници приканиха първия вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс да се намеси и незабавно да стартира наказателна процедура против България, с цел да отбрани европейското естествено благосъстояние в Кресненското дефиле. Цялото ръководство на Борисов пък е белязано от опити за градежи и насърчаване на бизнес в предпазени зони.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР