Генералния директор на БНР Светослав Костов е категоричен, че няма

...
Генералния директор на БНР Светослав Костов е категоричен, че няма
Коментари Харесай

Скандал в СЕМ: Светослав Костов отрече да има цензура в БНР и отбягна куп важни въпроси

Генералния шеф на БНР Светослав Костов е безапелационен, че няма цензура в националното радио, невижданото прекъсване на стратегия " Хоризонт " в петък, 13 септември e била поради профилактика.
" При мен постъпи на 11 септември заявление с искане за профилактика от шефа на дирекция " Техника ", уточни в малко изложение Светослав Костов на експлицитното запитване на ръководителя на Съвет за електронни медии София Владимирова за спреният сигнал на програмата.
По думите му до момента в радиото не е провеждана постоянна годишна профилактика и по този начин се натрупали проблеми, чието решение не търпяло отсрочване. Той не конкретизира какви са те, защото не били в неговата експертиза.
На чуването участваха и представители на КРС, които категорично прецизираха, че са спирани не предаватели, а сигналът от БНР към предавателите.
След експозето чуването продължи с въпроси от членовете на Съвет за електронни медии, трима от които гласоподаваха за избора на Светослав Костов през юни. Четирима от тях - без Галя Георгиева, която не взе участие в чуването - зададоха остри въпроси.
Първа се включи Ивелина Димитрова, която запита за какво се е стигнало до тази обстановка и упражнява ли се напън в БНР.
" Не, няма цензура. Не, не е заменен ресорът /на Силвия Великова - б.р./, съобщи Костов във връзка решенията на новоназначения в четвъртък и.ф. началник на " Хоризонт " Николай Кръстев /той подаде оставка на идващия ден - б.р./.
Във всички ресори без един БНР има най-малко по двама кореспонденти ", добави той.
" Когато господин Николай Кръстев реши, че може да направи по този начин, че програмата да работи по-добре с някои решения, разисквани и коментирани, незабавно се появиха обвинявания в цензура и уволнения " , сподели генералният шеф.
Още по-остра в изявлението си бе Розита Еленова.
" Г-н Костов, бих желала да Ви върна в действителността и да Ви кажа, че проблем в БНР има . Страхувам се, че неглижирате този наш диалог. Вашето изложение беше извънредно малко и семпло. Вие нарушихте връзката си с директния си регулатор , с КРС и със чиновниците. Аз съм гласувала за Вас, по този начин както и за предходния общоприет шеф.
Искала съм и неговата оставка тъкмо поради влошената работна среда. Ние нямаме изясненост какво се случва с " Хоризонт ". Ние не би трябвало да се осведомяваме от изявления. Не Ви задавам въпрос, а изисквам да знам какво се е случило. "
" В момента " Хоризонт " се управлява от Мартин Минков - до момента програмен директорЧ, сподели в отговор Светослав Костов. По думите му Минков е умел експерт и ще се оправи със комплицирания интервал към локалните избори.
Нормално е по механически въпроси шефът на дирекция " Техника " да е по-запознат от мен. Когато господин Пламен Костов е решил да се направи, няма по какъв начин да не се съглася с него. Не виждам огромната драма. Не е решено на 12-и или на 13-и септември.
Решено е два дни по-рано. Пропуск е, че не сме уведомили Съвет за електронни медии и КРС. Г-н Пламен Костов се надяваше да решим казуса, само че наподобява не са решени, към момента ги има, повтори още веднъж тезата си Светослав Костов.
Защо бе заменен шефът на " Хоризонт "?
" Ивайло Савов неколкократно ми е споделял, че стартира да се изморява, че не е уверен, че тъкмо тия избори ще успее да ги организира както би трябвало. Не съм чул от него дума в последните дни против мен и радиото и " Хоризонт ", което смятам за извънредно почтена постъпка ", сподели още Светослав Костов.
Бетина Жотева попита за какво не е употребен авариен вид за препращане на сигнала до кулата. Има три метода за транспорт на сигнала. с изключение на оптичния кабел, има и различен, а третият вид е радиорелейна връзка. И трите ли не работеха, попита тя, и за какво работеше стратегия " Хоризонт ", а стратегия " Христо Ботев " работеше?
Костов още веднъж отговори, че не е инженер и не може да даде по-конкретен отговор . Чисто механически не мога да отговоря, сподели той.
Председателят на Съвет за електронни медии София Владимирова също изрази незадоволеност от това, че няма отговор на въпроса какво се е случило. " Ще очаквам мнението на прокуратурата и да мине инспекцията ", сподели тя.
" Как по този начин се случи, че един вътрешен за радиото човек на 70-ия ден от своето ръководство провокира митинг не защо да е, не за заплати, а за отбрана свободата на словото ", добави Владимирова.
" Значи остава мистерия кой взе решението за невижданото прекъсване на стратегия " Хоризонт ", заключи тя.
" Не знам дали забелязвате, че от едната страна на протестиращите е един и същи човек, който през избран брой години се усеща обиден ", съобщи на собствен ред Костов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР