Генералната прокуратура на Руската федерация е обявила за нежелана дейността

...
Генералната прокуратура на Руската федерация е обявила за нежелана дейността
Коментари Харесай

Русия забрани наша фондация

Генералната прокуратура на Руската федерация е оповестила за нежелана активността на записаната в България фондация „ Право София “, която включва в себе си интернационалната правозащитна организация „ Агора “, заяви „ Комерсантъ “, оповестява " OFFNews ", като прецизира, че във фирмения указател демонстрира, че фондацията се оглавява от Джема Барух, а в управлението й влиза юрист Павел Чиков, началник на „ Агора “, който по-рано беше приет към този момент от Министерството на правораздаването на РФ за задграничен сътрудник. През януари т. г Чиков разгласи, че ще пази оповестения за търсене в Русия българин Христо Грозев.

Прокуратурата упреква учредената през 2014 година фондация и „ Агора “ в оказване на правна помощ на „ опозиционери с подчертана антируска позиция. До 2015 година с " Агора " си сътрудничеше юрист Йонко Грозев, след това арбитър в Европейския съд по правата на индивида.

„ В своята активност организацията се концентрира върху изтъкването и тиражирането на обстоятелствата за хипотетично нарушение на правата и свободите на жителите в Русия, даването на правна помощ на опозиционери с подчертана антируска позиция, в това число последователи на организации, приети за екстремистки “, Това се споделя в известие на пресцентъра на Генералната прокуратура в Telegram.

„ Агора “ е асоциация на десетки юристи по правата на индивида от разнообразни райони на Русия, които се занимават със случаи на нарушавания на правата на индивида работи от 2005 година. До есента на 2015 година правозащитниците си сътрудничиха с Междурегионалната асоциация на публичните сдружения за правата на индивида „ Агора “, която беше закрита по настояването на Министерството на правораздаването през 2016 година

През 2015 година стартира активността си интернационалната " Агора ", в която работят правозащитници и юристи от ликвидираното съдружие. Сферата на активност на „ Агора “ включва по-специално правната отбрана на цивилен деятели, публицисти, блогъри, както и неправителствени организации по каузи, инициирани от държавните органи на Руската федерация.

Адвокатите на „ Агора “, наред с други неща, представляваха ползите на месинджъра „ Телеграм “ против ФСБ, а също по този начин работиха по случая с побоя на журналиста Олег Кашин.

Освен Джема Барух и Павел Чиков, в ръководството на фондацията са регистрирани още съветските жители Анна Бочило, Дамир Ганутдинов, Кирил Коротеев, Станислав Селезньов и българката Зоя Любомирова Атанасова.
ТЕМА преди 4 часа 379 преди 1 ден 5494 преди 1 ден 6133
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР