Генералната асамблея на ООН прие резолюция, в която осъжда нарушаването

...
Генералната асамблея на ООН прие резолюция, в която осъжда нарушаването
Коментари Харесай

ООН: Русия е окупатор

Генералната асамблея на Организация на обединените нации одобри резолюция, в която осъжда нарушаването на човешките права и анексирането на Крим, предадоха осведомителните организации.

В документа Русия е избрана като окупираща страна.

Осъжда се " краткотрайната окупация от Руската федерация на част от територията на Украйна - Автономна република Крим и град Севастопол ".

В резолюцията се споделя още, че Организация на обединените нации не признава анексията.

Световната организация приканва Русия да вземе всички нужни ограничения за незабавното преустановяване на нарушаването на човешките права в Крим, в това число противозаконните арести и мъченията, всички други прояви на свирепост и унижение на човешкото достолепие.

Текстът на резолюцията е препоръчан от Украйна в съавторство с 30 други страни. Документът беше признат със 70 гласа. Освен Русия срещу одобряването му гласоподаваха представителите на 26 страни, измежду които Северна Корея, Сърбия, Куба, Венецуела, Беларус, Армения, Индия, Китай, Казахстан. 76 страни гласоподаваха " въздържал се ".

" Целта на обновената резолюция е да консолидира поддръжка за Украйна по въпроса за деокупацията на украинския полуостров. По-точно, в нея е включено искане към Русия да извърши краткотрайните ограничения от постановлението на Международния съд на Организация на обединените нации във връзка със възбраната на меджлиса на кримските татари, а също се акцентира нуждата от образование на украински и кримско-татарски език. " - разяснява представителят на непрекъснатото посланичество само че Украйна в международната организация Олег Николенко. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР