Украинските сили са пробили във Върбове, казва висш генерал

...
Генералът, ръководещ контраофанзивата на Украйна по южната фронтова линия, казва,
Коментари Харесай

Генералът, ръководещ контраофанзивата на Украйна по южната фронтова линия, казва, че силите му са пробили във Върбове – и прогнозира, че предстои още по-голям пробив.

„На левия фланг [близо до Вербове] имаме пробив и продължаваме да напредваме“, каза Александър Тарнавски на старши международен кореспондент на CNN Фредерик Плейтген по време на интервю в петък, въпреки че призна, че войските му се движат по-бавно от очакваното.

„Не толкова бързо, колкото се очакваше, не като във филмите за Втората световна война“, каза той. „Основното нещо е да не загубим тази инициатива (която имаме). И добре, да не го губим на практика, с действия.”

Твърдението на генерала е най-новата индикация от страна на украински официални лица, че се правят настъпления на южния фронт във войната с Русия.

Украинските сили твърдяха през последните седмици, че са проникнали в „първата линия“ на руските крепости в района на Запорожие, в знак, че Киев се приближава към разтегнатата мрежа от укрепени окопи на Москва по южния фронт.

Назначените от Русия служители в окупираното Запорожие дадоха различна картина на боевете. CNN не може да провери докладите от бойното поле на нито една от страните. Въпреки това анализът на наличното видео с отворен код предполага, че някои украински части са преминали през важна линия на руската отбрана близо до село Върбове.

Дългосрочната цел на Украйна е да прекъсне "сухопътния мост" на Русия, който свързва територията, която тя държи на изток, с анексирания Крим.

 Украински военнослужещи извършват разузнавателна мисия на 7 септември. class= Украински военнослужещи извършват разузнавателна мисия на 7 септември. Stringer/Ройтерс

В началото на септември украинските сили съобщиха, че са превзели село Роботине и настъпват на изток към село Новопрокопивка. Войниците казаха, че очакват битки за контрол над възвишенията на юг и изток от селото, когато се приближиха до следващия слой от руска защита. Verbove е на няколко мили източно от Robotyne.

Търнавски обаче каза пред CNN, че вярва, че големият пробив на контранастъплението ще бъде, ако Украйна успее да превземе Токмак, стратегически център за Русия, който е нейната първа голяма цел в битката й на юг.

Си Ен Ен съобщи по-рано тази седмица, че украинските сили все още са на около 20 километра от Токмак и се борят да пробият множеството слоеве на руската отбрана.

„Вярвам, че да [ще има голям пробив]“, каза Тарнавски. „Мисля, че ще се случи след Токмак. В момента (руснаците) разчитат на дълбочината на отбранителната си линия там.

Вместо „линията Суровикин“ – отбранителна линия, построена по заповед на бившия генерал Сергей Суровикин, докато той отговаряше за руските сили в Украйна – Търнавски казва, че по-големите проблеми са „кръстопътищата, редиците от дървета и минните полета между линиите на дърветата .”

„[Има] комбинация от малки вредни вражески защитни групи, които в момента са разположени много прецизно и компетентно“, каза той. „Но действията на нашите бойци ги принуждават бавно да се оттеглят, когато се изправят срещу нашите щурмови отряди.“

Генералът призна, че за успех на контранастъплението украинските сили трябва да достигнат най-малко до град Токмак.

„Токмак е минималната цел“, каза той. „Общата цел е да стигнем до нашите държавни граници.

 10-та планинско-щурмова бригада „Еделвейс“ стреля с артилерия „Д-30“ на 16 септември.“ class= 10-та планинско-щурмова бригада „Еделвейс“ стреля с артилерия „Д-30“ на 16 септември. Либкос/Гети изображения

„Не толкова бързо, колкото се очакваше“

Въпреки че призна, че напредването не върви толкова „бързо, колкото се очакваше“, Тарнавски каза, че зимата няма да забави контранастъплението.

Интензивните дъждове през есента могат да направят земята в Украйна влажна и да направят придвижването с тежки машини, като танкове, по-трудно, но Тарнавски казва, че силите на Украйна се движат на малки групи, предимно пеша.

„Времето може да бъде сериозна пречка по време на напредване, но като се има предвид как се движим напред, предимно без превозни средства, не мисля, че [времето] ще повлияе силно на контранастъплението“, каза Тарнавски пред Плейтген в интервюто.

„В момента нито врагът, нито ние използваме големи съединения, роти, батальони или бригади. Използваме щурмови отряди, групи от 10 до 15 души“, обясни той. „Те извършват титанична работа по съсредоточаване на вражеския огън върху тях и използване на всички средства, които трябва да използват, за да оцелеят.“

Една от причините за бавното напредване според генерала е фактът, че Русия е успяла да извлече някои поуки от други украински офанзиви.

„Руснаците учат доста бързо, тъй като нямат друг избор. Ако не се научат, ще бъдат победени по-рано“, обясни той. „Не бих казал, че се адаптират към нашите действия, тъй като ние също променяме тактиката си.“

Той каза, че Украйна също се адаптира към използването на западно оборудване, както и към западни тактики.

На въпрос за нарастващата съпротива на Запад срещу продължаващите доставки на оръжия за Украйна, особено в САЩ, където някои изразиха съмнение относно шансовете на Киев за успех, Търнавски каза, че уважава мнението им.

„Нека това бъде мнението на скептиците. Това не е състезание и ние нямаме избор“, каза той. „Разбирам, че някой може да си е представял широкомащабни контраофанзивни операции. Но времената се променят, вражеските тактики се променят, оръжията се променят.

„Имаме една цел – освобождаване на нашите територии. Колкото и да е трудно, ще продължим да работим. И искам да благодаря дори на скептиците, тяхната критика също влияе върху успеха на нашата задача“, каза той.

Той благодари на западните съюзници на Украйна за тяхната постоянна подкрепа и обеща да се отнася много внимателно към танковете и бронираните машини, които са доставили.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР