Генерал Владимир Вазов е роден на 14 май 1868 г.

...
Генерал Владимир Вазов е роден на 14 май 1868 г.
Коментари Харесай

На този ден: Героят от Дойран печели световна слава

Генерал Владимир Вазов е роден на 14 май 1868 година в Сопот. Той е един от най-бляскавите български военачалници. Брат е на националния стихотворец Иван Вазов и на военачалник Георги Вазов. Когато през 1885г. избухва Сръбско-българската война, едвам 17-годишен, се явява пред наборната комисия, желае да бъде изпратен на фронта. Поради възрастта и заради това, че четирима от братята му към този момент са записани, не е признат, само че твърдо взема решение да се посвети на военното дело. Участва в Балканската и Междусъюзническата война. През Първата международна война демонстрира целия си гений на пълководец, най-много в борбата при Дойран.

На 16 септември 1918 частите на Антантата стартират масирано нахлуване против Дойранската позиция. Тя е отбраняване от Девета плевенска дивизия. Срещу българите са изстреляни 350 000 снаряда, в това число и газови, само че фортификациите на военачалник Вазов отново си споделят думата - даваме 9 убити и 40 ранени. В 5.00 ч. на 18 септември три британски и една гръцка дивизия потеглят в офанзива. В този миг 220 артилерийски цеви стартират да бълват огън. Следва гневна контраофанзива на нож от българските бойци

Противникът е спрян и извърнат в бягство, което скоро обгръща целия Дойрански фронт. На бойното поле остават повече от 10 000 натрупа в английски униформи. При втората офанзива са унищожени над 10 000 гръцки бойци. Останалите живи отстъпват под паника.

През
1936 година организацията " Британски легион " организира тържества в чест на успеха на съглашенските войски през Първата международна война. Единствен поканен от противниковата страна (Тройният съюз) е българският военачалник от запаса Владимир Вазов. Посрещнат е на гара Виктория в Лондон от кмета на столицата. Настанен е в замъка на лорд Харболи, където е отсядал Наполеон. На парада взели участие 3000 запасни воини и 200 флагове. При появяването на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва: " Свалете знамената! Минава военачалник Вазов - спечелилият при Дойран! ".

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР