Генерал Тошево. В Деня на отворените врати Добруджански земеделски институт

...
Генерал Тошево. В Деня на отворените врати Добруджански земеделски институт
Коментари Харесай

С посещения на демонстрационни полета и празнична програма Добруджанският земеделски институт край Генерал Тошево чества 70-годишен юбилей

Генерал Тошево. В Деня на отворените порти Добруджански аграрни институт край Генерал Тошево в област Добрич показва две групи сортове от отдел „ Зърнено-житни и бобови култури “, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” – Варна . Първата група са сортове, които ще бъдат продавани през тази година и са включени в ценовата листа на Института - 13 сорта елементарна и 1 вид твърда пшеница, който е публикуван и в Турция, 4 сорта тритикале и два сорта ечемик (пивоварен и фуражен).

Втората група включва сортове, приети през 2021-ва и предходната година и са в начално семепроизводство. Тези сортове ще излязат на пазара след няколко години, само че съгласно експертите е добре земеделците да се срещнат с тях авансово. Днес се показват и няколко селекционни линии, които са в развой на изпитване. Тази втора група включва 4 нови сорта пшеница и 2 нови сорта тритикале, също 4 селекционни линии пшеница, които се чака да бъдат приети през тази и идната година, и 1 селекционна линия тритикале.

В днешната презентация са включени също 4 сорта боб. Проф. Иван Киряков, началник на отдел „ Зърнено-житни и бобови култури “ в ДЗИ, означи, че тази година в Добруджа има доста площи, засети с фасул, което „ връща “ в положителния смисъл на думата региона 30 години обратно, защото напоследък ползата към тази земеделска просвета беше понамалял. Институтът разполага с 3 сорта зимен фуражен грах. Последният е приет през тази година и е доста подобаващ за директна беритба, по думите на проф. Киряков.

Днешният празничен ден сервира на посетители и домакини разходка обратно във времето и историята на Института посредством спомените на генерации научни експерти и пъстър привет, поднесен от артистите, танцьорите и музикантите на Професионален фолклорен отбор „ Добруджа “.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР