Генерал Съби Събев, първият представител на България в главната квартира

...
Генерал Съби Събев, първият представител на България в главната квартира
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: Пакетът за изтребителите, който се предлага от САЩ, е най-пълен

Генерал Съби Събев, първият представител на България в основната квартира на НАТО в Брюксел и член на Атлантическия съвет, разяснява в студиото на " Още от деня ", че договорът със Съединени американски щати за новите изтребители F-16 предлага " съвършен за съоръжение " пакет на България. Според него изплащането на цялата сума вкупом е условие за да се подсигурява, че договорката ще бъде изпълнена.

" Очевидно е, че ограниченията за безопастност не са приложени. Така разбирам аз, защото парашутът на канадския военнослужещ не се е отворил след скаченето на самолета. Няма различен метод, с изключение на съдбовен край освен това състояние ", по този начин военачалник Събев разяснява случая край пловдивското село Чешнегирово, при който по време на военно обучение канадски парашутист почина, а трима бяха ранени.
 ​Канадски парашутист почина по време на военно обучение край пловдивско село ​Канадски парашутист почина по време на военно обучение край пловдивско село
Канадски парашутист почина тази нощ по време на военното обучение край пловдивското село Чешнегирово. При образователния десант са потърпевши още трима америка...

Според военачалник Събев в проектодоговора за новите самолети F-16, възложен от американска страна, има включена цена, само че българските управляващи са решили да не я огласяват, защото следва предоговаряне:
" Считам, че решението, което ще се вземе, ще е в границите на това, което и министърът на защитата показа - не повече от 2 милиарда лв. "
Събев добави, че не вижда метод цената да бъде по-висока, тъй като Словакия е съумяла да смъкна осреднената стойност на един аероплан под 130 милиона $. Събев пресметна, че в случай че ние сключим договорка, в която единичната стена да е приблизително 135 милиона $ на аероплан, общата цена би била 1,88 милиарда лв..
" Дори в случай че вземем по-добър пакет съоръжение, тъй като това се предлага. При примерно 140 милиона щатски $ приблизително на аероплан, ние би трябвало да сме подготвени да платим 1,95 милиарда лв.. "
Събев счита, че пакетът, който се предлага на България, е " съвършен за съоръжение ".
" Голямото преимущество на тази договорка е, че всичко това се предлага от една страна с един контракт. При всички останали варианти ние трябваше да вършим контракти с трети и четвърти страни, с цел да съберем този пакет от въоражение и съоръжение, които са нужни, с цел да реализираме тези цели, които сме си сложили ".
Според военачалник Събев договорката поставя началото на едно стратегическо военно съдействие със Съединените щати, към което се стремят доста страни от НАТО.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР