Генерал Николай Петров заема един от най-стратегическите постове в третото

...
Генерал Николай Петров заема един от най-стратегическите постове в третото
Коментари Харесай

Здравният министър ген. Петров в ексклузивно интервю за БЛИЦ: За 2 месеца ВМА стопи дълговете си с 600 000 лева! Ще изкопая земята, но ще наложа успешен модел в здравеопазването!

Генерал Николай Петров заема един от най-стратегическите постове в третото държавно управление на Бойко Борисов - този на здравен министър. Преди това Петров управляваше сполучливо Военно-медицинска академия, в която за по-малко от две години стопи задълженията с над 20 млн. лв.. От 2009 година е президент на сдружението на анестезиолозите. С проф. Петров беседваме по най-актуалните тематики в опазването на здравето. Ето по какъв начин генералът отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.

- Генерал Петров, не съжалявате ли, че се разделихте с ВМА, която подредихте като аптека, с цел да се хвърлите в дълбоките води на здравното министерство?
- Г-н Крачунов, от време на време човек в действителност би трябвало доста да внимава какво си пожелава. В този смисъл аз не скърбя за решението си, само че несъмнено съм в мъчно състояние.

- Какво имате поради?
- Наистина ВМА потегли в доста добра посока. През предходната седмица се срещнах с моя правоприемник проф. Мутафчийски, който ми сподели една доста хубава вест. А тя е, че през последните два месеца задълженията на болничното заведение са намалели с нови 600 хиляди лв..

ВМА работи при същите условия като другите лечебни заведения - с понижен предел от НЗОК и с над лимитна активност. Ръководството и чиновниците на ВМА се оправят доста добре със отговорностите си. Това е един прелестен модел. В този ред на мисли, ми е към момента мъчно, само че ще направя всичко допустимо и в случай че би трябвало ще изкопая земята, само че този модел би трябвало да проработи, тъй като е потвърдено добър. Аз не съм човек, който елементарно се отхвърля.

В опазването на здравето би трябвало да се наложи добра процедура и ефикасен и от икономическа позиция модел, с цел да могат пациентите да получат по-качествено опазване на здравето, а сметката най-после да излезе.


- Какви други промени ще въведете през идващите месеци, с цел да се усъвършенства качественото на здравните услуги?
- Ние работим в много направления. Едната е за усъвършенстване на работата по доставката на лекарства. Това е така наречен Електронна платформа, която беше заложена по времето на министър Москов, а по-късно на няколко пъти беше обжалвана. В момента организираме проби по Електронната платформа и резултатите са доста обнадеждаващи.

Силно се надявам, че Електронната платформа ще улесни лечебните заведения при обезпечаването на лекарства, както и че осветли този развой, което е най-важното за мен. Третият резултат от въвеждането на Електронната платформа ще е понижаване на цените на много от лекарствените артикули, тъй като това е един чист и ярък бизнес.

- Ще се пребори ли държавното управление с картела в аптеките?
- Трудно ми е да разясня дали има или няма картел, тъй като по този въпрос има профилирани органи, които би трябвало да се произнесат.

Ние към този момент стартирахме инспекции, които се организират от смесени екипи освен във връзка с аптеките, само че и в някои от здравните заведения, които са водещи от позиция на направени разноски за лекарства.

В скоро време от тези инспекции ще произтекат вести. За някои новините ще са положителни, само че за други няма да са толкоз положителни.


- Българските лекари са измежду най-хубавите в Европа. Как ще преодолеете отрицателната наклонност от ден на ден доктори и медицински сестри да отпътуват за чужбина, с цел да се осъществят там?
- Трудно ми е да кажа, че тази наклонност може да бъде спряна. Ако приемем, че емиграцията на медицински експерти най-много към Западна Европа, с която, в случай че приемем, че сме скачени съдове и се реализира равновесие, то тогава може да спре.

Това е развой, който не може бъде спрян. Емиграцията на експерти е освен на лекари и медицински сестри, само че се отнася и за други специалности. Това са необратими процеси.

Една от главните философии на обединяването Европейски съюз е свободното придвижване на хора.

Към мен беше заложен сходен на Вашия въпрос и по време на парламентарния надзор. Справката, която показах на народните представители сподели, че има едно закъснение на процеса на тръгване на български лекари зад граница, в случай че се съди по броя на издадени постановления от Министерство на здравеопазването на лекари, които желаят да изоставен страната. Нещо повече - по моя самодейност се срещнахме с Асоциацията на младите лекари. Колегите показаха задоволеност, че нещата се трансформират към по-добро. Те са удовлетворени от Наредбата за специализация, която беше призната преди няколко години и желаят няколко промени в нея, по които сме стартирали работа и ще ги създадем.


От Асоциацията на младите лекари желаеха да бъде изработен народен указател, тъй че да вземем за пример, в случай че в него влезе един лекар от Шумен да види, че има място за мечтаната от него компетентност в Бургас. Колегите упорстват и за повече обективност при провеждането на самите конкурсни изпити.

По-големият проблем сега при заминаването в чужбина е не толкоз при лекарите, колкото на медицинските сестри, акушерките и лаборантите. Ако казусът с дефицита на доктори е огромен, то този с неналичието на професионални здравни служащи е фрапантен!

Не виждам по какъв начин ще задържим лекарите и здравните служащи, в случай че не се подобрят изискванията им на работа, както и да се намерения за увеличение на техните хонорари, в случай че в страната се съберат задоволително пари. Не виждам различен метод.

- Заради голямото напрежение и мощния стрес от ден на ден българи страдат от онкологични болести. Въвеждането на нови технологии в българското опазване на здравето води ли до понижаване на броя на подлите болести?
- Определено се реализират. Всяка нова технология е добре пристигнала в опазването на здравето. Но за жалост резултатите са свързани с малко по-голяма преживяемост. Истинският резултат се реализира, когато едно онкологично болестта се улови в точния момент, с цел да се реализира лечебна дефинитивност.

- Повиши ли се повече културата на българите за профилактични прегледи?
- На от ден на ден българи е ясно, че би трябвало да си вършат профилактични прегледи. Но това, че не го вършим постоянно опира до нашенския нрав. Ние в никакъв случай не забравяме, че би трябвало да закараме колата си на обзор, само че за себе си постоянно забравяме.

И незабавно ще ви дам два образеца. Предишният път, когато за малко бях длъжностен министър, доста мъчно вървеше една стратегия за профилактични прегледи, която бе с европейско финансиране. Програмата беше за разкриване на най-честите типове рак при мъжете и дамите. От тази стратегия, обаче се възползваха доста малко хора, тъй като организацията беше оставена на непринуден принцип и публикувана от няколко медии.Желаният резултат не се получи.

Аналогичен образец ще дам и с програмата за ранна диагностика на рак за гърдата, която бе проведена по доста добър метод от кметицата на София госпожа Фандъкова и бе предопределена за учителки.

Организацията на такива стратегии може би би трябвало да бъде ангажимент на органите на държавното ръководство, с цел да може да вземем за пример Вие като шеф на БЛИЦ да кажете на доктора какъв брой мъже и дами работят в редакцията и да преминат на обзор по авансово направен лист.

Ако оставите на тях сами да се подложат да вземем за пример на обзор за простатата, то половината ще изтърван периода или няма да отидат.

Явно е, че страната би трябвало да се заеме с организацията на профилактичните прегледи, тъй като при госпожа Фандъкова да вземем за пример, програмата бе проведена съвършено.

- Министър-председателят Борисов разпореди да отпаднат лимитите по разпределяне на средства за утвърдени от страната процедури по ин витро забременяване. Какво се случва оттук насетне с този тип процедури?
- В тези процедури няма да има предел на отпуснатите средства и това е неповторим жест от страна на държавното управление в лицето на премиера Борисов и на финансовия министър Горанов към хората с репродуктивни проблеми, а те в България са доста.

Това, което е мой ангажимент по този въпрос и той към този момент е на финала - да осигуря медицински стандарт, с който няма да се отива нито в едната прекаленост, нито в друга. Специалистите би трябвало да кажат по какъв начин, по какви правила и по какъв метод да се създадат ин витро процедурите.

А във връзка с финансирането, както знаете, министър председателят отстрани ограничаващия предел.

- Ще бъдат ли облекчени пациентите при прекосяването им по клиничните пътеки?
- Г-н Крачунов, разбирам какво ме питате, тъй като на лечебните заведения не са им задоволителни парите и бюджетите, които им отпуска Здравната каса.

От една страна би трябвало да има някакво лимитиране, защото системата не може да бъде пусната да работи без предел. Друг е въпросът дали методът на самото лимитиране е най-хубавият.

Така или другояче парите за болнична помощ не доближават, а огромна част от клиничните пътеки не са дофинансирани. Това основава дефицити и напрежение в системата.

Ние имахме доста тежка и продължителна среща, след която Надзорния съвет към Здравната каса разгласи, че ще подпише анекс към Националния рамков контракт. Българският лекарски съюз също участва при вземането на това решение.

Месечният предел ще бъде вдигнат с към 6 милиона лв. от този месец. Това ще бъде глътка въздух за лечебните заведения.

Проблемът, господин Крачунов, е че доста пари отиват за медикаменти. Ако там се реализира огромен преразход стартират да се черпят пари от болничната помощ. Именно болничната помощ е конфликтната точка, защото там се пресичат ползите на пациенти, лекари и страна.

В бюджета за следващата година ще се опитаме да почистим този проблем, с цел да не се преливат средства от едната активност в другата. Всеки сектор би трябвало да си прави сметката, с цел да стигнат отпуснатите средства.


- Какво бихте споделил на българските лекари в този миг?
- Поздравявам ги за устойчивостта и куража. Бих желал да ги стимулирам да работим дружно, с цел да подредим системата тъй че да ни е по-лесно на всички. Защото аз съм един от тях, в министерството съм краткотрайно.

Искам и на мен да ми е елементарно да работя и да не мисля ще ми стигне ли лимитът или не и да разпростра своя капацитет.

Пожелавам на лекарите да не престават да дават най-хубавото от себе си за пациентите!

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР