Генерал-майор Цанко Иванов Стойков, командир на Военновъздушните сили на България,

...
Генерал-майор Цанко Иванов Стойков, командир на Военновъздушните сили на България,
Коментари Харесай

Кой е подслушваният с президента ген. Стойков

Генерал-майор Цанко Иванов Стойков, пълководец на Военновъздушните сили на България, е на този пост от 2016 година, откакто ген.-майро Румен Радев подава на 1 август заявление за овакантяване и малко по-късно се кандидатура за президент и печели изборите. Това бе второто подаване на оставка, откакто на 1 октомври 2015 година Радев стачкува по този метод против отношението на министерството на защитата към бойната авиация. След среща незабавна с премиера Бойко Борисов той отдръпна рапорта си за овакантяване, а Военновъздушни сили получиха целево 80 милиона лв..

Роденият през 1963 година ген. Стойков е връстник на Радев и от 1999 година двамата служат в авиационната база " Граф Игнатиево ". Стойков е в тази база от 1987 година, до момента в който Радев идва над 10 години по-късно като заместник-командир по летателната подготовка и съвсем незабавно се издига до шеф щаб (2002-2005). Когато Радев става пълководец (2005-2009) въз основата, Стойков е шеф на щаба.

Междувременно и двамата поредно са слушатели във Военновъздушен лицей " Максуел ", Алабама, Съединени американски щати, в интервала 2002-2004 година

Когато Румен Радев се издига през 2009 година до зам.-командир на Военновъздушни сили, Стойков получава чин бригаден военачалник и поема командването на военно формирование 28000 – Граф Игнатиево. През 2014 година следва още една стъпка нагоре - Радев към този момент е пълководец на Военновъздушни сили, а Стойков отпътува боен аташе в Съединени американски щати до 2016 година След това се завръща в България, става ген.-майор и пълководец на военновъздушните сили, назначен от президента Росен Плевнелиев на 15 септември 2016 година

В края на април 2017 година - единствено 2 месеца, откакто Румен Радев става държавен глава, назначеното от него служебно държавно управление взема решение на едно от последните си - и то закрито - съвещания, че доставката на нови изтребители за армията за 1.5 милиарда лева е най-добре да бъде осъществена от SAAB, шведският производител на самолетите Gripen.

На процедура кабинетът на Огнян Герджиков е одобрил класирането и разбора на офертите, осъществен от министерството на защитата, ръководено тогава от Стефан Янев. България избираше сред три оферти – новите шведски самолети Gripen, изтребители втора употреба F-16 от Португалия (но Румъния към този момент ги бе изкупила) и Съединени американски щати и изтребители втора употреба Eurofighter от Италия. Одобрената от Народното събрание сума бе 1.5 милиарда лева

През септември 2017 година пред Временната парламентарна комисия за изследване осъществяването на процедурата по желание на нов военен аероплан Стойков декларира, че въпросната сума е " за осем или девет броя бойни самолети, наземно съоръжение, образование на летателен инженерно-технически състав, интегрирана поддръжка за три години, плюс въоръжение. " През март същата година междуведомствената работна група не е получила от Съединени американски щати отговор за планувания капиталов разход. Но при чуванията през краткотрайната комисия се схваща, че американски производител (бел.ред. името не се загатва, само че разумно е това да е " Локхийд Мартин " ) въпреки всичко е дал отговор, че са подготвени да се впишат във финансовата рамка и то за нови самолети, само че ген. Стойков взема решение да не се преглежда нататък предлагането и никакви стъпки не са били подхванати за връщането им в състезанието. При един от отговорите си ген. Стойков споделя, че " след направени добави диалози с тях, беше към този момент конкретизирано, че става въпрос единствено за самолети, без това да включва образование ".

В изявление през октомври 2017 година ген. Стойков съобщи, че " съгласно мен дебатът [за новите самолети] се политизира прекомерно доста. Той даде опция и на неподготвени хора да търсят политически или медиен резултат. Волно или несъзнателно те започнаха да поставят етикети и да засягат в някаква степен достойнството и достолепието на военните специалисти, които участваха в работната група и като цяло на всички военнослужещи във Военновъздушни сили. И освен във Военновъздушни сили. Бих споделил и във Въоръжените сили. Има още нещо. Ние като специалисти не можем да бъдем част от този политически спор, а и не е редно. В това отношение сме лимитирани и това ограничаване е част от нашия воински дълг. Това обаче би трябвало да се регистрира от хората, които са на открито, само че за жалост не се регистрира. А ние не можем да вземаме страна по чисто политически въпроси, по тази причина се ограничаваме единствено в експертната област. "

През октомври 2018 година още веднъж ген. Стойков отвори офертите за военен аероплан в процедура, завършила в края на юли 2019 година с избори на нови американски F-16.

" С ген. Цанко Стойков дружно сме минали целия път в изтребителната авиация, той е извънреден експерт, със здрав морал и същински родолюбец. Радвам се, че е отпред на Военновъздушни сили и му поисквам триумф ", съобщи президентът Радев.

По времето на Стойков като пълководец на бойната авиация КПКОНПИ ревизира за какво до момента в който през 2014 година Румен Радев е командвал Военновъздушни сили, бъдещата му брачна половинка Десислава Радева (тогава Генчева, бракът им е от август 2016 г.) е назначена за пиар в бойната авиация. През август 2019 година от комисията обявиха, че не са открили спор на ползи в този случай.

Генчева е назначена като старши специалист в бранш " Финанси " от ген.-майор Константин Попов (командир на Военновъздушни сили 2011-2014 година, настоящ депрутат от ГЕРБ и ръководител на комисията по защита в парламента), а когато Радев го наследява като пълководец на Военновъздушни сили тя поема и функционалности за връзки с обществеността. Втората позиция е за военизирано, а не за гражданско лице, каквото е тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР