Генерал Габи Ашкенази е потомък на български евреи от Пловдив.

...
Генерал Габи Ашкенази е потомък на български евреи от Пловдив.
Коментари Харесай

Потомък на български евреи е следващият външен министър на Израел

 Генерал Габи Ашкенази е потомък на български евреи от Пловдив. Неговата фамилия са професионални военни и доста уважавани жители на Израел. Във войната за самостоятелност на Израел от 1948 – 1949 година бащата Йосиф Пепо Ешкенази командва отряд български евреи в състава на елитната бронирана част " Зверовете на Негев “. " Българите “ стават известни с изключение на с бойна популярност и с висока военна героизъм, съобщи БГНЕС.

Ашкенази организира диалози с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео в Йерусалим преди " назначението му за министър на външните работи в четвъртък “, обявиха синьо-белите, които се управляват от идващия различен министър председател Бени Ганц. Правителството на единството, контрактувано сред Ганц и премиера-ветеран от дясната " Ликуд “ Бенямин Нетаняху, би трябвало да постави клетва в четвъртък вечерта, което ще постави завършек на повече от година политическа невъзможност. Външните работи бяха основен портфейл, обезпечен от синьо-белите при договарянията за коалиция с партията на Нетаняху.

Освен това синьо-белите си подсигуряваха и министерството на защитата, отпред на което ще застане Бени Ганц. Ашкенази се причислява към армията на Израел през 1972 година и се бие във войната Йом Кипур година по-късно. Той също взе участие в интервенция “Ентебе " на 3-4 юли 1976 година, при която израелски командоси нападнаха похитен от палестински екстремисти аероплан и взеха пасажерите за заложници.

Самолетът беше пренасочен към основното летище на Уганда. Йонатан, братът на Бенямин Нетаняху, беше погубен при интервенцията. Ашкенази продължи да взе участие или да управлява поредност от известни и от време на време спорни интервенции. Турция изправи Ашкенази и трима други израелски военни ръководители на правосъден развой задочно през 2012 година поради акцията против турския транспортен съд " Мави Мармара “ през 2010 година, който пътуваше за Газа. Той беше шеф на генщаба на армията по време на войната на Израел с Хамас в Газа през 2008-2009.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР