General Electric (GE) оборудва 650 петролни кладенеца на British Petroleum

...
General Electric (GE) оборудва 650 петролни кладенеца на British Petroleum
Коментари Харесай

Машини ще указват на хората какво да правят, а не обратното

General Electric (GE) оборудва 650 петролни кладенеца на British Petroleum (BP) със системи, които разрешават предаване на оперативни данни към централна платформа. Те се употребяват за оптимизация работата на машини и, по думите на ИТ шефа на GE, Джим Фаулър, в следствие тяхната успеваемост е повишена с 2 до 4%.

На пръв взор цифрите не са доста внушителни, само че по думите на Фаулър, едно световно повишение с 1% на успеваемостта на енергетичния бранш би разрешило да бъдат икономисани 90 милиарда $.

 Машини ще указват на хората какво да вършат, а не противоположното

Свързаните машини, анализите и мощните програмни платформи дават началото на нова ера и образецът с нефтените залежи на BP е индикативен. “Днес към този момент машините в огромна степен указват на хората какво да вършат, а не обратното”, подчератава Фаулър. В GE тези нововъведения се характеризират като обединение на осведомителни и оперативни технологии, имащи за цел основаване на нови полезности.

Машини, работещи под ръководството на модерни системи, могат да независимо да диагностицират разнообразни неизправности, което форсира техническото обслужване и понижава вероятността от спиране на работата. GE употребява този метод в своето приложение Field Vision, което се употребява при обслужване на газови турбини и здравна инсталация. Машините изпращат диагностични данни в централен хъб и при нужда от подмяна на някакви съставни елементи, то системата автоматизирано ги поръчва. Фаулър назовава този развой поредна гражданска война при планирането ресурсите на предприятието (Enerprise Resource Planning, ERP), резултат от който ще бъде машинно обмисляне на ресурсите (MRP). Когато чиновниците от поддръжката идват на място, с цел да извършат ремонта, те към този момент разполагат с нужните елементи и не би трябвало да хабят време за диагностика.

“Почти 75% от планувания размер работи се дефинира благодарение на изкуствен интелект – обелязва Фаулър. – Отрано е известно кои съставни елементи би трябвало да бъдат взети и какви умения би трябвало да имат експертите. Налице е цялостен лист с материалите, формирани от машините проекти, както и записи за извършените механически обслужвания.” От GE смятат, че по този метод могат да се икономисват по 2,5 млн. $ годишно.

Компанията дава достъп до технологията под марката GE Digital. Крайната цел е да бъдат понижени спиранията на потребителските системи и да се усили оперативната продуктивност. “Идеята се състои в това клиенти, които към този момент употребяват наши артикули, да получат спомагателна полезност – разяснява Фаулър. – В последна сметка това дава обещание на фирмите да им донесе общо 10 милиарда $.”

GE освен усъвършенства интервенциите посредством потребление на машинни данни, само че и все по-активно се задейства при осъществяване на свои планове в обществен облак. Компанията е осъществила програмната платформа Predix, играеща ролята на главен център за нововъведения. Тя може да употребява както частни облачни запаси, по този начин и обществени, в това число Amazon Web Services и Microsoft Azure. По думите на Фаулър задачата е да се ограничи потреблението на местни запаси и да се придвижват новите приложения в обществен облак. Това е по-евтино за GE, само че е редно да се означи, че не всички компании са съгласни с този метод. По оценка на Фаулър към 40% от инфраструктурата на General Electric е в обществен облак и този % ще нараства.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР