Генерал Абдуррахман Чиани обяви по националната нигерска телевизия, че е

...
Генерал Абдуррахман Чиани обяви по националната нигерска телевизия, че е
Коментари Харесай

Превратаджия Абдурахман Чиани се обяви за новия лидер на Нигер

Генерал Абдуррахман Чиани разгласи по националната нигерска телевизия, че е новият началник на Националния съвет за предпазване на отечеството - хунтата, свалила от власт президента на Нигер Мохамед Базум, съобщи Франс прес.

Генерал Чиани до момента беше шеф на президентската армия. Днес той оправда военния прелом, осъществен в Нигер, с утежняване на обстановката със сигурността в страната, където работят джихадистки групировки.

Чиани добави, че при ръководството на Базум се е говорело, че всичко в страната е наред, а в действителност суровата действителност е напълно друга. В Нигер има гибел, има хора, принудени поради джихадисткото принуждение да изоставен домовете си, има унижения и яд, добави генералът.



Мохамед Базум

Според него методът, общопризнат от досегашните управляващи за гарантиране на сигурността в Нигер, не е разрешил страната да стане по-сигурна макар тежките саможертви на нигерците и скъпата поддръжка на външните сътрудници на страната.

Франс прес отбелязва, че военачалник Чиани е бил назначен отпред на президентската армия през 2011 година при президента Исуфу Махамаду, предходник на Базум.

Чиани не присъстваше на речта на пучистите по националната телевизия, в която те оповестиха в сряда вечерта, че правят прелом. Той беше показан по време на нея от заместника си полковник Иброх Абаду Башару.

Сваленият държавен глава е държан от сряда сутринта в президентски замък. Там той се намира в частната си резиденция.

Сред Мали и Буркина Фасо, Нигер, който е съдружник на западните страни, става третата страна от района на Сахел, която е обхваната от принуждение на джихадистки групи, свързани с Ислямска страна и Ал Каида, в която се прави държавен прелом от 2020 година насам, отбелязва Франс прес.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР