Генерал Абдурахман Чиани обяви по националната нигерска телевизия, че е

...
Генерал Абдурахман Чиани обяви по националната нигерска телевизия, че е
Коментари Харесай

Генерал Абдурахман Чиани се обяви за новия лидер на Нигер

Генерал Абдурахман Чиани разгласи по националната нигерска телевизия, че е новият началник на Националния съвет за предпазване на отечеството - хунтата, свалила от власт президента на Нигер Мохамед Базум, предава Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Генерал Чиани до момента беше шеф на президентската армия. Днес той оправда военния прелом, осъществен в Нигер, с утежняване на обстановката със сигурността в страната, където работят джихадистки групировки.

General Abdourahamane Tchiani is the new leader of following a military takeover, state television reported Friday.

Чиани добави, че при ръководството на Базум се е говорело, че всичко в страната е наред, а в действителност суровата действителност е напълно друга. В Нигер има гибел, има хора, принудени поради джихадисткото принуждение да изоставен домовете си, има унижения и яд, добави генералът.

Според него методът, общопризнат от досегашните управляващи за гарантиране на сигурността в Нигер, не е разрешил страната да стане по-сигурна макар тежките саможертви на нигерците и скъпата поддръжка на външните сътрудници на страната.

Франс прес отбелязва, че военачалник Чиани е бил назначен отпред на президентската армия през 2011 година при президента Исуфу Махамаду, предходник на Базум.

Latest from Niger: Following the coup which took place earlier this week, General Abdourahamane Tchiani has been named the new leader of the country.

Чиани не присъстваше на речта на пучистите по националната телевизия, в която те оповестиха в сряда вечерта, че правят прелом. Той беше показан по време на нея от заместника си полковник Иброх Абаду Башару.

Сваленият държавен глава е държан от сряда сутринта в президентски замък. Там той се намира в частната си резиденция.

Сред Мали и Буркина Фасо, Нигер, който е съдружник на западните страни, става третата страна от района на Сахел, която е обхваната от принуждение на джихадистки групи, свързани с Ислямска страна и Ал Каида, в която се прави държавен прелом от 2020 година насам, отбелязва Франс прес.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР