Ген. Венцислав Мутафчийски демонстрира железен режим и отлична форма, въпреки

...
Ген. Венцислав Мутафчийски демонстрира железен режим и отлична форма, въпреки
Коментари Харесай

Генералът разказа интересни подробности за себе си, сподели свой вреден навик

 Ген. Венцислав Мутафчийски показва стоманен режим и отлична форма, макар тежкото и непрекъснато натоварване, на което е подложен като началник на Националния действен щаб за битка с ковид и шеф на ВМА. Оказа се обаче, че 55-годишният хирург също има своите здравословни проблеми, които да го тревожат всекидневно.

Самият Мутафчийски призна, че отдавна страда от високо кръвно налягане. " От 12 години съм хипертоник, пия хапчета всеки ден. А хората със сърдечно-съдови болести у нас са над 800 000 души ", разяснява шефът на НОЩ по отношение на обстоятелството, че коронавирусът основава спомагателни рискове за хората с потвърдено високо кръвно налягане.

Макар да е величие в медицината, генералът признава, че не може да изключи някои нездравословни привички от всекидневието си, с цел да пази своето здраве. " Аз ставам всяка заран в 4 ч. сутринта. Обичам да пия кафе, да пуша и да си класифицирам дилемите за деня в главата ", признава професорът във военна униформа, който съвсем непрекъснато е на линия, пренебрегвайки здравето си поради задачата на щаба.

От младежките си години ген. Мутафчийски си спомня, че не е имал чак толкоз сериозен досег с медицината като пациент. Счупването на ръката му на 5-годишна възраст при рухване от висока ограда и престоят му в болничното заведение още тогава му подсказали, че някой ден ще бъде доктор. " Гипсираха ми ръката, само че малко по-късно паднах от едно магаре и я счупих още веднъж, този път дружно с гипса ", усмихва се професорът. Споделя, че макар болката, която травматолозите му предизвикали, до момента в който намествали фрактурата, той останал мощно впечатлен от атмосферата в болничното заведение. Както и от респекта, който лекарите вдъхвали у пациентите си и у останалия медицински личен състав. Шефът на НОЩ си спомня, че като дете страдал от анемия и се наложило да му бият мускулни инжекции с витамин В12. Те били много мъчителни, само че още повече го запалили по непознатия свят на медицината, написа още " Ретро ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР