ГДБОП спря фалшив сайт, който използва логото на БНТ, за

...
ГДБОП спря фалшив сайт, който използва логото на БНТ, за
Коментари Харесай

ГДБОП спря фалшив сайт, използвал логото на БНТ за измама с лекарства

ГДБОП спря подправен уебсайт, който употребява логото на Българска национална телевизия, с цел да продава препарат против ставни болки. Чудотворният крем е рекламиран посредством подправено изявление, което показва несъществуваща държавна стратегия,“Здрава България“, която лекувала съвсем гратис. В схемата е забъркано даже и името на Министерството на здравеопазването, което съгласно измамниците, е похарчило над милион щатски $ за създаване на формулата.

Бившата здравна сестра Вася Русева отваря подправената публикация във Facebook.

„ Моментално на месинджъра получих известие, че моят проблем може да бъде решен. “, изясни тя.

Д-р Симеон Голтсман, представящ се за основен ортопед в Института по ревматология и ортопедия в България, предложил нов препарат против ставни болести. Изцелителните качества били разказани в детайли в изявление с различен лекар от института Иван Янков, сякаш направено от едно лицата на Българска национална телевизия водещата Поли Златарева. В изявлението се твърди, че препаратът излекувал над 94% от доброволците, върху които е тестван. Болките спирали за 4 дни.

Институт бил платил близо 1 милион лв., с цел да има право да продава крема в България. Според доктор Янков екстрактът от прополис се произвеждал единствено в Пирин. Статията препращала непосредствено към различен уебсайт, където мехлемът можел да се купи на промоция с 50% отстъпка за 69 лв.. След къс опит да откри телефон за контакт Вася схванала, че това е машинация.

„ Ние нямаме такива длъжности основен ортопед, ревматолог и специфичен институт по ревматология. Той по-късно разгласява някакви витамини, някакви хранителни добавки. Аз непрестанно пишех на хората да не се заблуждават, че този човек е лъжец. Независимо от всичко имаше хора, които се подвеждаха. “, разяснява тя.

„ Разбрах преди няколко седмици, когато мои познати се обадиха, с цел да желаят повече информация и контакти към въпросния доктор, с който сякаш съм разговаряла. Българска национална телевизия в никакъв случай не е заставала зад съответен артикул, камо ли да го популяризира на страницата си. “, заявявя Поли Златарева, публицист в Българска национална телевизия.

Според специалистите по киберсигурност атрактивните цени на рекламираните чудодейни артикули най-често имат за цел да събират данни за потребителите. Подобни уеб сайтове изискват минимални знания и са труднопроследими.

„ Сайтът цели точно събиране на имейли, имена, номера на кредитни и дебитни карти. В момента това е едно най-скъпите неща да си купиш база данни с имейли да вземем за пример. Безплатен обяд няма и когато един артикул е прекомерно атрактивен несъмнено би трябвало да се замислим дали в действителност си заслужава да рискуваме. “, обясни експертът по киберсигурност Любомир Тюлев.

След следствие на ГДБОП уеб страниците, рекламиращи чудотворния препарат, бяха изтрити. Проверката откри, че регистрацията им е била в Съединени американски щати и Испания.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР