ГДБОП са поискали с писмо в петък съдействие от работодателите

...
ГДБОП са поискали с писмо в петък съдействие от работодателите
Коментари Харесай

Работодателят на Кристиян Бойков: Разкриптирането на компютърът му ще уязви наши клиенти

ГДБОП са поискали с писмо в петък подпомагане от работодателите на Кристиян Бойков за разкриптиране на информацията в работния му компютъра, който е конфискуван преди седмица. Ако тази информация изтече ще бъдат пагубни последствията за всички.
Това разясниха в предаването „ 120 минути “ по бТВ Георги Янков работодателят на обвинения за приключването на данни от Национална агенция за приходите Кристиян Бойков и IT експертът Светлин Наков.

Работодателят му изясни, че компанията им е работила с клиенти от банковия бранш, фармацевтични компании, най-много в частния бизнес. Кристиян Бойков не е работил с ангажимент да ревизира сигурността на държавни институции. Единствената държавна конструкция, с която е работил за малко е Фондът за гарантиране на влоговете. Янков даде за образец Фонда като добър образец за отбрана на данните им.

Георги Янков изясни още, че служебните компютри на всички експерти във компанията са криптирани, което не е волност, а условие на компаниите, техни клиенти и разпоредбите за работа, които те съблюдават. Информацията съдържаща се на компютрите на работещите във компанията е извънредно сензитивна за всички клиенти, с които е работил Кристиян. Янков изясни, че в петък от ГДБОП е постъпило писмо с молба да им спомагат за декриптиране на информацията на компютъра. Той съобщи, че нямат желание да нарушават договорите си с клиентите и да разкриват и да дават достъп до тези данни. Ако тази информация изтече ще бъдат пагубни последствията за всички, сподели още Янков и добави, че е цялостен парадокс Кристин да има нещо общо с това.

Светлин Наков разяснява въвличането си в абсурда, че е потърсен от публицисти за разбор на данните и мнение. " Този който е пуснал този файл до медиите е направил всичко, с цел да заличи следите си. Всички данни са с дата 10 ноември 1989 година. ", сподели Наков и изрази подозрение за достоверността на уликите, тъй като никой не би си покрил следите отчасти. По думите му този файл се е подмятал незаконно на флашка от дълго време и в един миг някой е решил да го пусне до медиите.

На въпросът кой хакна Национална агенция за приходите Светлин Нанков отговри, че това е безотговорността на страната. Той направи прилика с ремонтите на улиците. По думите му институциите са получавали и различен пък информации за уязвимости, само че не са обръщали внимание. Според него офанзивата може да е с цел да се накарат институциите да реагират.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР