ГДБОП предупреждава, че през 2021 г. се наблюдава значително увеличение

...
ГДБОП предупреждава, че през 2021 г. се наблюдава значително увеличение
Коментари Харесай

ГДБОП: Внимавайте за измамни обяви в интернет, "предлагащи" заеми от името на чужди банки

ГДБОП предизвестява, че през 2021 година се следи доста нарастване на лъжливи интернет разгласи, изключително във " Facebook ", за непознати банки, " предлагащи " преференциални заеми, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Комуникацията с евентуалните жертви на измамата се води на български език в началото през приложението за чат на обществената мрежа, а в следствие през мобилни приложения за връзка като " Уотсъп " и " Вайбър ".

Измамниците употребяват главно телефонни номера с телефонен код +33 (Франция), само че са засичани и други, в това число един български номер, предизвестяват от ГДБОП.

В хода на чат връзката с евентуалните жертви на лъжливата скица, нарушителите се представяли за шефове и чиновници на непознати банки и изпращат фотоси на непознати документи за идентичност, с цел да звучат по-убедително.

Измамниците желали да им бъдат изпратени фотоси на документ за идентичност, като изпращат бланка на контракт за заем, която жертвите е трябвало да разпечатат, подпишат, сканират и изпратят.

След известяван на кандидатстващите лица, че са утвърдени, причинителите на измамите започвали да желаят от тях да създадат неголеми банкови преводи към български банкови сметки, следени от измамниците, с съображение " кандидатстване ", " нотариална такса " и " застраховка ", с цел да им бъде провиснал заемът.

Не са изключение и сходни измами посредством каси за парични преводи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР