ГДБОП и Спецпрокуратурата разбиха престъпна група за фалшиви документи и

...
ГДБОП и Спецпрокуратурата разбиха престъпна група за фалшиви документи и
Коментари Харесай

Разбиха престъпна група за фалшиви документи и евро

ГДБОП и Спецпрокуратурата разрушиха незаконна група за подправени документи и евро. При претърсванията са открити печати на разнообразни институции, измежду които даже на " Пътна полиция ".

От прокуратурата оповестиха, че са повдигнати обвинявания на шестима души, всички са престъпно проявени. Един от арестуваните е излежал присъда в Германия за отпечатване на подправени пари. В хода на интервенцията са направени претърсвания на 12 адреса в София, Варна и Кюстендил.

Групата е имала богата гама от имитации. Фалшива шофьорска брошура се е продавала за 300 лв., интернационален паспорт или персонална карта - за 600. Дипломите за обучение са вървели сред 250 и 650 лв..

От ГДБОП влизат в следите на групата при започване на 2019-та след получена оперативна информация за продажба на подправени документи.

Установени са две равнища в йерархията на групата. Първото равнище е осигурявало куриери и клиенти, а второто е изготвяло фалшификатите. За прикритие на активността е употребен автосервиз.
Сийка Милева - представител на Специализираната прокуратура: В състава на групата вземат участие 6 лица. Сред тях мъж и дамата, с която той живее на фамилни начала, както и татко и щерка. Членовете на групата общували в множеството случаи посредством своите съпруги, които били напълно осведомени с незаконната активност на групата. Тяхната роля била на пощальон.
Цената на направените подправени документи се определяла от поръчаното количество, качеството и не на последно място националността на клиентите. Те били главно жители на страни от Балканския район - Северна Македония, Косово, Албания, както и жители от арабски и азиатски генезис. Фалшификатите се употребявали в страни от Европейски Съюз - главно паспорти, персонални карти, актове за раждане и работни документи за Германия. Групата е била профилирана в правенето на пластиките. Паспортите са изготвяни от изтекли или изгубени документи за идентичност. Фалшифицирали са и пари.
Стоян Темелакиев - заместник-директор на ГДБОП: На процедура групата е осигурявала и е имала опция да създаде съвсем всевъзможен документ, който се е предложил от държавната администрация на Република България. От услугите, в случай че мога по този начин да се изразя, на групата са се употребили и уредници на канали за трафик на мигранти като са осигурявали неистинен български документи на трафикирани лица.Сийка Милева - представител на Специализираната прокуратура: В момента когато се правиха дейностите по претършуване и изземване бяха открити 100 неистинен еврови банкноти с номинал от 100 евро. Отделно от това бяха открити голям брой персонални данни като растеж, цвят на очите, ЕГН-та.
Все още не е ясно от къде са се снабдили с персоналните данни и какви са били приходите от активността на незаконната група и какъв брой имитации са съумели да изработят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР