GCSEs: Регионалното неравенство се разширява, тъй като делът на най-добрите оценки пада спрямо миналата година

...
Делът на неуспешните изпити в Англия достигна 2%, най-високият процент
Коментари Харесай

Делът на неуспешните изпити в Англия достигна 2%, най-високият процент на неуспешни изпити от 2007 г. насам. Процентът на неуспехите в Уелс, напротив, се върна на нивата за последен път през 2018 г., докато в Северна Ирландия нивата на неуспех остават по-малко от половината от нивото си преди пандемията.

Регулаторите в Уелс и Северна Ирландия бяха избрали да отложат пълното обръщане на инфлацията на оценките до следващата година.

В резултат на това делът, получаващи най-добри оценки, остава с 3% над нивата от 2019 г. в Уелс и с 4% повече в Северна Ирландия.

Пропорцията, получаващи под оценка 4/C по английски и математика GCSE, което води до задължителна повторна проверка, остава малко по-ниска от тази преди пандемията.

Малко над една трета от английските студенти (35%) ще трябва да повторят, в сравнение с 38% през 2019 г. Почти две- пети от учениците не са издържали GCSE по математика (39%), в сравнение с 40% преди пандемията.

Въпреки това, резултатите от отделен, стандартизиран тест, взет от 13 000 ученици, предполагат, че уменията по английски всъщност са намалели през последните години.

Една трета от учениците, полагащи националния референтен тест, не успяха да постигнат оценка 4 или по-висока (33%) по английски език, спрямо 30% през 2017 г. – разлика, идентифицирана от регулатора Ofqual като статистически значително.

Компютри, статистика и бизнес проучвания отбелязаха сред най-големите увеличения в броя на студентите в сравнение с миналата година, докато някои езици отбелязаха рязък спад в популярността.

Броят на студентите, полагащи GCSE Френският е намалял със 7%, докато броят на изучаващите немски е намалял с 15%, а ирландски с 29%.

Испанският се противопоставя на тенденцията с 4% увеличение на броя на студентите, въпреки че това все още е по-малко от увеличението в общ брой взети GCSE (11%).

Неравенствата се влошиха

Обръщането на инфлацията в класа в Англия не се отрази еднакво на всички региони.

Делът, който получава най-високите оценки в Лондон, най-добре представящият се регион в Англия, остават с 2,7 процентни пункта нагоре спрямо нивото през 2019 г.

Това е повече от два пъти повече от увеличението, наблюдавано в най-зле представящия се регион на Англия, Североизточния, където делът на получаващите най-високи оценки е нараснал само с 1,2 процентни пункта в сравнение с периода преди пандемията.

Повечето от окръзите, в които делът на най-добрите оценки остава значително над нивата от 2019 г., са в Югоизтока, въпреки че остров Уайт е отбелязал най-рязкото намаление от който и да е окръг.

В Съри, например, 31% от документите са оценени със 7 или по-висока оценка спрямо само 21% през 2019 г. На остров Уайт, където също 21% са получили най-високи оценки през 2019 г., тази цифра вместо това е спаднала до едва 12%.

Подобна е историята с процентите на неуспех, които са се повишили значително на север (и остров Уайт), докато са спаднали в голяма част от на юг.

Разликите също се разшириха между различните видове училища.

Селективните училища, които отдавна са имали тенденция да превъзхождат общообразователните, академиите и независимите училища, отбелязаха най-голям тласък към най-добрите оценки от 2018 г. насам – макар и скромните 0,8 процентни пункта.

Това е два пъти увеличението, наблюдавано от академиите (0,4 процентни пункта).

Независимите училища, които в миналото са превъзхождали всички, освен селективните училища, са единственият тип институция, чиито оценки са паднали под нивата отпреди пандемията.

Това бележи рязък контраст с резултатите от А ниво миналата седмица, където делът на учениците в независими училища, получаващи най-добри оценки, беше 2,7 процентни пункта нагоре спрямо 2019 г.

Едно образователно неравенство е намаляло тази година.

Разликата в постиженията между учениците и учениците е намаляла значително, като 19,1% от момчетата са постигнали най-добри оценки в сравнение с 24,9% за момичетата.

Това е разлика от 5,8% в сравнение със 7,4% миналата година и 6,5% през 2019 г.

Един на всеки четирима ученик постоянно отсъства от училище

През първия учебен срок на тази академична година над 125 000 деца са прекарали повече време в отсъствие от училище, отколкото в училище, според данни на Министерството на образованието.

Това включва почти 90 000 ученици от средното училище, или един на всеки 36 (3%) - повече от два пъти процента през есента на 2019 г.

И през учебната година като цяло повече от една четвърт от учениците (28%) са пропуснали над 10% от часовете , удвоен процент през 2018-2019 г.

Във всеки един ден един на всеки 11 (9,3%) ученици от средното училище е липсвал от час.

Ученици с история на отсъствия са значително свръхпредставени сред онези, които трябва да положат повторно своите GCSE по английски и математика, според анализ от 2022 г. на Министерството на образованието.

Анализът установи, че учениците, които не са успели да постигнат оценка от 9 до 4 по основните предмети имат среден процент на отсъствия от 8,8%, в сравнение с 3,7% сред тези, които са постигнали оценка от 9 до 5 и по двата предмета.

Учениците със сериозни социални, емоционални и психични проблеми са забелязали особено голямо увеличение на отсъствията проценти, които са се повишили от 12% на 18% през последните три години.

През юли доклад на мозъчния тръст Център за социална справедливост установи, че учениците отсъстват повече от 10% от учебните дни са повече от три пъти по-вероятно да извършат криминално престъпление до 17-годишна възраст, отколкото тези, които посещават изцяло училище.

Бет Прескот, един от старшите изследователи на мозъчния тръст, каза: „Направихме истинско задълбочено проучване за отсъствие в който разговаряхме с благотворителни организации, местни власти, младежки работници и други, за да попитаме какво виждат.

„Имаше редица причини, но едната, която се появяваше постоянно, беше тревожност и психично здраве – в особено след пандемията.

„Не само че тези деца не ходеха на училище – те наистина не напускаха къщата или спалнята си за нищо. Също така чухме отново и отново за продължителността на времето, през което децата са чакали от законовите служби за помощ.

„Също така чухме, че бедността е фактор – деца, които може би не могат да си позволят правилната униформа или които нямаха достъп до хигиенни продукти и затова просто се чувстваха твърде неудобно, или които не бяха яли този ден или не можеха да си позволят автобусната такса, за да стигнат до училище.“

Сред тези, отговарящи на условията за безплатно училище хранения, всеки седми (13,6%) е отсъствал в даден ден през първия учебен срок на тази учебна година – почти два пъти по-висок процент сред техните връстници (7,3%) и увеличение от 9,2% през есента на 2019 г.

< p>Двама на всеки петима (43%) са пропуснали повече от 10% от часовете спрямо 28% през 2019 г., докато един на всеки 18 (5,6%) е отсъствал през по-голямата част от учебните дни.

Есента посещаемостта на училище се дължи на нарастването на неразрешените отсъствия, както и на голямото увеличение на броя на учениците, които си вземат отпуск по болест.

През юни Sky News разкри броя на общинските служители в Англия, чиито Работата, която е да следи отсъствията от училище, е намалена почти наполовина през последното десетилетие, което прави по-трудно за много съвети да проследяват децата.

Екипът е звено с много умения, посветено на осигуряването на прозрачност журналистика от Sky News. Ние събираме, анализираме и визуализираме данни, за да разкажем истории, базирани на данни. Ние комбинираме традиционни умения за докладване с усъвършенстван анализ на сателитни изображения, социални медии и друга информация с отворен код. Чрез мултимедийно разказване на истории ние се стремим да обясним по-добре света, като същевременно показваме как се прави нашата журналистика.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР