„Газпром“ завършва строителството на морския участък на газопровода „Турски поток“.

...
„Газпром“ завършва строителството на морския участък на газопровода „Турски поток“.
Коментари Харесай

Газпром завършва морския участък на газопровода Турски поток


„ Газпром “ приключва строителството на морския сектор на газопровода „ Турски поток “. Двете тръби на газопровода с потенциал от 15,75 милиарда куб м газ годишно, всяка от тях с дължина от над 900 км бяха издигнати за половин година, без значение от сериозните спънки, с които се сблъска планът
В церемонията по завършването на строителството в понеделник ще вземе присъединяване президентът на Русия Владимир Путин, който също по този начин ще се срещне и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул.

Морският сектор от газопровода на „ Турски поток “ стартира от компресорната станция „ Руская “ в региона на Анапа по дъното на Черно море до крайбрежието на Турция. Първата тръба от газопровода е предопределена за доставка на природен газ до турските консуматори, а втората за газоснабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа.

Плановете са доставките на газ по „ Турски поток “ да стартират в края на 2019 година

„ Газпром “ и турската Botas подписаха меморандум за съгласие за строителството на „ Турски поток+ още през 2014 година Тогава се планираше строителството на четири тръби от газопровода с общ потенциал от 63 милиарда куб м газ годишно. Доставките трябваше да стартират през 2016 година
Процесът на междуправителственото съглашение се забави. В процеса на координиране настъпиха промени и по този начин вместо четири разклонения, на процедура се получиха две. Процесът на подготовка на междуправителственото съглашение се усложни заради разногласието сред Русия и Турция за цената на газа. През 2015 година Botas подаде иск в Стокхолмския трибунал с искане за преразглеждане на цената на газа от „ Газпром “.
Проектът бе замразен, връзките сред Москва и Анкара се обтегнаха изключително след свалянето на самолета С,-24 от турските военноморски сили на 24 ноември 2015 година в Сирия. Работата по междуправителственото съглашение бе обновена едвам през август 2016 година на среща сред президентите на Русия и Турция в Санкт Петербург. Самото съглашение за строителството на „ Турски поток “ бе подписано през октомври 2016 година, а строителството на морския сектор стартира през месец май 2017 година

Морският сектор на газопровода е 100 % благосъстоятелност на „ Газпром “. Финансирането се реализира изцяло от самата компания. Стойността на строителството на „ Турски поток “ е 7 милиарда евро.

Дейностите по строителството на морския сектор се правиха от компанията Allseas, с кораба Pioneering Spirit. По време на строителството съгласно данните е открит и международен връх по полагане на тръби в морски сектор – 6,27 км дневно. След довеждане докрай на строителството на „ Турски поток “ тръбополагащият транспортен съд ще поеме към Балтийско море и ще стартира дълбоководното полагане на тръбите от газопровода „ Северен поток 2 “.

Работата на „ Газпром “ и Botas по плана „ Турски поток “ не приключва с построяването на морския сектор. Двете компании дружно ще строят сухопътното продължение на втората тръба от газопровода за преноса на газ за страните от Европейски Съюз.

Едновременно с подписването на протокол за сухопътния сектор на „ Турски поток “, през месец май 2018 година съветската и турската компании позволиха и разногласието си за цената на газа. Ердоган заяви, че „ Газпром “ ретроактивно ще даде на Botas отстъпка за газа в размер на 10,25 % за доставките през 2015-2016 ж. И ще върне на компанията предплата от 1 милиарда $.

Строителството на сухопътния сектор на „ Турски поток “ в Турция ще стартира през 2019 година „ Газпром “ към този момент още не е определил маршрута за преноса през втората тръба и към момента се преглеждат двата разновидността – първият през България и Сърбия, вторият – през Гърция и Италия. Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак през лятото сподели, че трасето през България е предпочитано. Независимо обаче кой от разновидностите ще бъде определен, Русия е безапелационна, че строителството ще стартира единствено при цялостни гаранции от страна на Европейски Съюз, с цел да не последва ориста на „ Южен поток “. Изборът на трасе ще зависи и от това какви са опциите на газопреносните системи на страните за банкет на мощностите от втората тръба на газопровода „ Турски поток “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР