Газпром“ завърши морския участък от Турски поток“ с церемония в

...
Газпром“ завърши морския участък от Турски поток“ с церемония в
Коментари Харесай

„Газпром“ завърши морския участък от „Турски поток“ с церемония в присъствието на Путин и Ердоган

„ Газпром “ приключи морския сектор от „ Турски поток “ с гала в наличието на Путин и Ердоган
„ Газпром “ приключи построяването морския сектор на газопровода "Турски поток". Президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган взеха присъединяване в церемонията по довеждане докрай на този стадий, заяви ТАСС.

Путин даде команда за привършване на построяването, след което ръководителят на "Газпром" Алексей Милер се разпореди на кораба "Пионерски дух" да спусне тръбата за газопровода със слагащата край връзка във водата.

Газпром стартира построяването морския сектор на газопровода "Турски поток" през май 2017 година Тръбопроводът с дължина 930 км се простира по дъното на Черно море до брега на Турция. Предстои да бъде построена сухопътна директна връзка до границата на Турция със прилежащи страни с дължина 180 км.

Русия и Турция ще добиват оборот от 100 милиарда $ годишно, съобщи съветският президент Владимир Путин.

"Изразявам своята признателност на президента на Република Турция господин Ердоган за политическата воля и геройство, които показа", сподели още Путин. "Защо? За това че в изискванията на възходяща конкуренция без това такива планове не се осъществят!" - добави Путин.

Руският президент показа също, че разчита на съхранението на темповете на създаване на „ Турски поток “ и стартирането му по проект до края на 2019 година

Турция е вторият по величина експортен пазар на „ Газпром “ след Германия. Понастоящем съветският газ се доставя до Турция посредством газопровода „ Син поток “ и Трансбалканския кулоар. През 2017 година "Газпром" изнесе рекорден размер газ на турския пазар - 29 милиарда кубически метра (17,3% повече спрямо 2016 г.).

Първата връзка на "Турски поток" е предопределена да доставя вътрешния пазар на Турция, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа. Капацитетът на всяка линия е 15,75 милиарда кубически метра газ годишно. Първите доставки на газ са планувани за края на 2019 година

През май 2018 година "Газпром" и турското държавно управление подписаха протокол за сухопътния сектор на „ Турски поток “.

"Газпром" счита Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария за евентуални пазари.

Руската компания прави оценка общия бюджет за построяването на газопровода "Турски поток" на 7 милиарда евро.

Руският президент Владимир Путин е уверен, че планът за газопровод "Турски поток" не е ориентиран против никого, а показва способността на страните да пазят националните си ползи.
 Ердоган: Проектът има историческо значение за нашите отношения" Ердоган: Проектът има историческо значение за нашите отношения" / БГНЕС
"Този тип планове и по-специално този план не е ориентиран против ползите на който и да било, планът е чисто конструктивен", съобщи Путин. Според него планът "има за цел да развие връзките сред страните, да сътвори постоянни условия за икономическо развиване, да усъвършенства благосъстоянието на двете страни на тази основа “.

"Пускането в употреба на „ Турски поток “ сигурно ще разреши на нашите страни да разширят съдействието си в газовия бранш, ще бъде от огромно значение за икономическото развиване на Турция и целия черноморски район и ще бъде значим фактор за гарантиране на европейската енергийна сигурност", сподели Путин.

Той акцентира, че по време на построяването са употребявани най-новите софтуерни решения и най-модерното съоръжение и се съблюдават най-строгите екологични стандарти и правила. Путин също напомни, че Русия и Турция сполучливо развиват енергийно съдействие отдавна. По-специално, преди 13 години започва "Син поток", който реализира повече от половината от съветските доставки на газ за турския пазар. Руският водач акцентира, че Русия се е утвърдила като благонадежден снабдител на природен газ за Турция.

Турция разчита на първите доставки на газ през газопровода "Турски поток" през 2019 година Това разгласи турския президент Тайип Ердоган.

"Ние с нашите другари от Руската положихме доста старания във връзка с реализирането на този план. Той има историческо значение за нашите връзки. Надяваме се, че през 2019 година след всички нужни проби ще бъдем подготвени за въвеждане в употреба на „ Турски поток" сподели той.

Ердоган означи също по този начин, че този план "отваря съществени вероятности освен за Турция и нейния народ, само че и за други страни". /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР