Газпром твърди, че в края на 2019 г. ще заработи

...
Газпром твърди, че в края на 2019 г. ще заработи
Коментари Харесай

Анкара още не е дала разрешение за Турски поток на сушата

" Газпром " твърди, че в края на 2019 година ще проработи първата тръба на газопровода " Турски поток ", само че Анкара още не е издала позволение за сектора на сушата, заяви извънредно " Ройтерс ", цитирайки от Москва три източника, осведомени с реализирането на плана.

Това ускорява опасенията, че периодите за поскъпналия наскоро до 7 милиарда евро газопровод няма да бъдат спазени, както и че той може да не се осъществя съгласно първичния план. Една от задачите е Русия да се достави с южна опция (северната е " Северен поток 2 " - бел.ред.) на преноса през Украйна към Европа, за който договорите с Киев изтичат през 2019 г.

" Няма позволение от Турция и това пречи за строителството на втората тръба към Европа ", споделя единият от източниците. Анкара разреши подводното създаване на две тръби и те покриват над половината трасе в Черно море. Но на сушата втората има смисъл да продължи единствено в случай че категорично е деклариран интерес към горивото от страните в региона и документално Европейската комисия поддържа плана.

Турция е вторият по величина след Германия външен клиент на " Газпром " и различен от източниците на " Ройтерс " споделя, че бавенето може да е обвързвано с договарянията с държавната " Боташ " (Botas), искаща още намаление на цените от руснаците. Двете компании още не са записали взаимното сдружение за сухопътния сектор, на което да бъде издадено разрешението, добавя третият източник.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР