"Газпром" смята да преразгледа ценовите параметри на договора за доставка

...
"Газпром" смята да преразгледа ценовите параметри на договора за доставка
Коментари Харесай

Руският газ за България може да поевтинее с над 50%

"Газпром " счита да преразгледа ценовите параметри на контракта за доставка на газ в България, написа "Комерсант ".

По данни на съветския стопански ежедневник газът може да бъде "отвързан " от петрола и вместо това цената му да се индексира по модела на западноевропейските хъбове. Според оценки на анализатори цената на съветския газ за България може да бъде намалена с над 50 на 100 до 140 $ за 1000 кубични метра.

"Газпром " във всички случаи ще би трябвало да преразгледа формулата на установяване на цената на газа поради отговорностите на концерна пред Европейската комисия, свързани с антимонополното следствие. Освен това от тази есен България ще може да получава газ от Азербайджан, а също по този начин и полутечен природен газ от международния пазар, отбелязва "Комерсант ".

Вестникът се базира на източници, осведомени с хода на договарянията. Според тях дъщерната компания "Газпром износ " може да промени формулата на ценообразуването в дълготрайния контракт за газови доставки с "Булгаргаз ". Във вторник българската държавна компания заяви, че се надява до края на месеца да завърши договарянията с "Газпром износ ", което ще разреши доста намаление на цената за България, напомня изданието.

Източниците му удостоверили, че договарянията са в напреднал стадий. "Газпром износ " отказала коментар по тематиката.

България не е най-значимият клиент за "Газпром ", само че съветският монополист надали ще желае да я изгуби, по тази причина София най-вероятно ще получи желаната отбивка в цената на газа, считат специалисти на "Газета ".

България се стреми да понижи с 2,52 на 100 цената на съветския газ за второто тримесечие на 2020 година Страната разчита да заплаща за един мегават 1,11 лв. по-малко. София от дълго време се кани да размени част от съветското гориво с по-скъп американски или катарски полутечен природен газ и с газ от Азербайджан, показва всекидневникът.

Очаква се газът от Азербайджан да бъде доста безценен - той ще идва по Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който ползва високи цени за транспорт, а също и през построявания сега газопровод сред Гърция и България, изяснява пред изданието съветският специалист Алексей Гривач.

Не е ясно на какво съображение България желае понижение в цената на съветския газ, изключително когато стартира да купува по-скъпо гориво от съперници на Москва, счита той. По думите му "това не е напълно пазарен метод ". Излиза, че София желае от "Газпром " отбивка в цената "в опит да понижи бъдещите си разходи по други контракти ", твърди Гривач.

Запитан "дали са обективни претенциите на България да получи отбивка в цената ", различен енергиен специалист от Русия декларира пред "Московский комсомолец ": "При всяко състояние са оправдани ".

Доколкото през нейна територия минава тръбопроводът за други европейски страни, България има опция да упражнява въздействие върху газовия снабдител, надлежно и сериозна преговорна позиция, акцентира аналитикът Сергей Пикин.

"Вземете Турция, там също гледат доставките на газ от Русия да не надвишават цената на горивото, идващо по тръбопровода от Азербайджан. Това е обикновено, това е конкуренция ", прибавя той.

"Булгаргаз " евентуално договаря за понижение на цената с всички снабдители, а освен с Русия. Всички компании желаят да печелят от ценовата разлика сред доставките на едро и на дребно, споделя Пикин.

Запитан дали елементарните консуматори в България "ще усетят, в случай че Русия понижи цената на газа ", специалистът дава отговор: "Те към този момент го усетиха: след стартирането на "Турски поток " цената на газа стана доста по-ниска ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР