Газпром смята да преразгледа ценовите параметри на договора за доставка

...
Газпром смята да преразгледа ценовите параметри на договора за доставка
Коментари Харесай

Газпром се готви да преразгледа цената на газа за България

" Газпром " счита да преразгледа ценовите параметри на контракта за доставка на газ в България, написа " Комерсант ", представен от Българска телеграфна агенция.

По данни на съветския стопански ежедневник газът може да бъде " отвързан " от петрола и вместо това цената му да се индексира по модела на западноевропейските хъбове. Според оценки на анализатори цената на съветския газ за България може да бъде намалена с над 50 на 100 до 140 $ за 1000 кубични метра.

" Газпром " във всички случаи ще би трябвало да преразгледа формулата на установяване на цената на газа поради отговорностите на концерна пред Европейската комисия, свързани с антимонополното следствие. Освен това от тази есен България ще може да получава газ от Азербайджан, а също по този начин и полутечен природен газ от международния пазар, отбелязва " Комерсант ".

Вестникът се базира на източници, осведомени с хода на договарянията. Според тях дъщерната компания " Газпром износ " може да промени формулата на ценообразуването в дълготрайния контракт за газови доставки с " Булгаргаз ". Във вторник българската държавна компания заяви, че се надява до края на месеца да завърши договарянията с " Газпром износ ", което ще разреши доста намаление на цената за България, напомня изданието.

Източниците му удостоверили, че договарянията са в напреднал стадий. " Газпром износ " отказала коментар по тематиката.

България не е най-значимият клиент за " Газпром ", само че съветският монополист надали ще желае да я изгуби, по тази причина София най-вероятно ще получи желаната отбивка в цената на газа, считат специалисти на " Газета ".

България се стреми да понижи с 2,52 на 100 цената на съветския газ за второто тримесечие на 2020 година Страната разчита да заплаща за един мегават 1,11 лв. по-малко. София от дълго време се кани да размени част от съветското гориво с по-скъп американски или катарски полутечен природен газ и с газ от Азербайджан, показва всекидневникът.

Очаква се газът от Азербайджан да бъде доста безценен - той ще идва по Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който ползва високи цени за транспорт, а също и през построявания сега газопровод сред Гърция и България, изяснява пред изданието съветският специалист Алексей Гривач.

Не е ясно на какво съображение България желае понижение в цената на съветския газ, изключително когато стартира да купува по-скъпо гориво от съперници на Москва, счита той. По думите му " това не е напълно пазарен метод ". Излиза, че София желае от " Газпром " отбивка в цената " в опит да понижи бъдещите си разходи по други контракти ", твърди Гривач.

Запитан " дали са обективни претенциите на България да получи отбивка в цената ", различен енергиен специалист от Русия декларира пред " Московский комсомолец ": " При всяко състояние са оправдани ".

Доколкото през нейна територия минава тръбопроводът за други европейски страни, България има опция да упражнява въздействие върху газовия снабдител, надлежно и сериозна преговорна позиция, акцентира аналитикът Сергей Пикин.

" Вземете Турция, там също гледат доставките на газ от Русия да не надвишават цената на горивото, идващо по тръбопровода от Азербайджан. Това е обикновено, това е конкуренция ", прибавя той.

" Булгаргаз " евентуално договаря за понижение на цената с всички снабдители, а освен с Русия. Всички компании желаят да печелят от ценовата разлика сред доставките на едро и на дребно, споделя Пикин.

Запитан дали елементарните консуматори в България " ще усетят, в случай че Русия понижи цената на газа ", специалистът дава отговор: " Те към този момент го усетиха: след стартирането на " Турски поток " цената на газа стана доста по-ниска ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР