„Газпром“ ще може самостоятелно да приключи строителството на газопровода "Северен

„Газпром“ ще може самостоятелно да приключи строителството на газопровода "Северен ...

Москва: Газпром“ може сама да дострои Северен поток 2“, ако САЩ наложат санкци.


„Газпром“ ще може самостоятелно да приключи строителството на газопровода "Северен поток 2", ако САЩ въведат санкции срещу компаниите, участващи в полагането на руски морски тръбопроводи, съобщи руският заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновский, цитиран от ТАСС. Още по тематаМеркел: Европейската комисия не може да спре „Северен поток 2“Президентът на Австрия: OMV няма да оттегли подкрепата си за „Северен поток 2“

На международната конференция "Перспективи на енергийното сътрудничество между Русия и ЕС. Газов аспект" Яновский посочи, че икономическото положение на "Газпром" позволява на компанията самостоятелно да завърши изграждането на проекта, ако компании в резултат на натиск не могат да вземат участие в проекта.

По-рано американското списание Foreign Policy писа, че двама американски сенатори изработват законопроект, който предлага да бъдат въведени санкции срещу редица европейски физически лица и компании, които имат отношение към строежа на "Северен поток 2".

В законопроекта се предлага да бъде забранено влизането на територията на САЩ и замразяване на финансови активи в страната на лица, които продават или дават под аренда морски съдове за строителството на "Северен поток 2". Възможни са също така ограничения срещу тези, които предоставят финансова и техническа поддръжка, а също така осигуряват застраховане на такива съдове.

Проектът "Северен поток 2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Единствен акционер в проектната компания Nord Stream 2 е руската „Газпром“. Партньори на „Газпром“ са френската Engie, австрийската OMV, английско-холандската Shell, германските Uniper и Wintershall, които ще осигурят 50% от финансирането.

„Газпром“ вече е положил 1080 километра тръби от "Северен поток 2" по дъното на Балтийско море.

/БТА/

Източник: investor.bg