"Газпром" се готви да преразгледа ценовите параметри на договора за

...
"Газпром" се готви да преразгледа ценовите параметри на договора за
Коментари Харесай

Икономическа прогноза: Руският газ за България поевтинява с 50%

"Газпром " се готви да преразгледа ценовите параметри на контракта за доставка на газ в България. Това настояват международните медии.

Според тях газът може да бъде "отвързан " от петрола и вместо това цената му да се индексира по модела на западноевропейските хъбове. Според оценки на анализатори е допустимо цената на съветския газ за България да бъде намалена с над 50 % до 140 $ за 1000 кубични метра.

На "Газпром " във всички случаи ще му се наложи да преразгледа формулата на установяване на цената на газа поради отговорностите си пред Европейската комисия в границите на уреждането на антимонополното следствие.

Освен това, България от есента ще може да получава газ от Азербайджан, а също по този начин и полутечен природен газ от международния пазар.

Световните медии се базират на източници, осведомени с хода на договарянията. Според тях "Газпром износ " може да промени формулата на ценообразуването в дълготрайния контракт за доставка на газ с "Булгаргаз ".

Във вторник българската държавна компания заяви, че се надява да завърши до края на този месец договарянията с "Газпром износ ", което ще разреши доста намаление на цената на газа за България.

Източниците на медиите удостоверили, че договарянията са в напреднал стадий.

От "Газпром износ " отказали коментар по тематиката.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР