Газпром размрази проекта за разширяване на газовата инфраструктура на юг.

...
Газпром размрази проекта за разширяване на газовата инфраструктура на юг.
Коментари Харесай

"Газпром" размразява "Южен поток"?

" Газпром " размрази плана за разширение на газовата инфраструктура на юг. Това включва област на анулирания план " Южен поток ", с което решение " Газпром " действително го размразява.

" Взгляд " показва, че решението е било взето още в края на предходната година, само че оказва се едвам в този момент с обява на " Комерсант ", който показва като претекст не потребностите на районите, а вероятното в допълнение увеличение на потенциала на " Турски поток " и експортна активност.

Според документите, с резолюция на шефа на " Газпром " Алексей Милер от 26 декември 2018 година се афишира търг за реализация в цялостен размер на линейната част на газопровода Починки - Анапа (източен коридор).

Според " Газпром " построяването на линейната част " ще усили продуктивността на газопреносната система в посока към Краснодарския край, с цел да се подсигурява възходящото търсене на газ в района и да се обезпечи надеждно количество налягане в хранилището на Северен Кавказ.

Въпреки това, обявата отбелязва, че потенциалът на новата тръба явно надвишава задачата за газификация на прилежащи райони, а и нарастване на търсенето на газ в тези райони несъмнено понижава в последните години.

Според източници единствената рационална причина за възобновяването на този план е да се приготви за увеличение потенциалът на " Турския поток ", за който и в началото бе планиран секторът Починика - Анапа и по този метод да се компенсира замразяването на " Южен поток ".

" Комерсант " обаче добавя и че построяването както на " Северен поток " 2, по този начин и на " Турски поток ", даже и дружно няма да могат да компенсират изцяло " Газпром " и да разрешат на Русия изцяло да се откаже от преноса на газ през Украйна.

Русия се отхвърли от плана " Южен поток ", който минаваше по дъното на Черно море, в края на 2014 година Тогава съветските издания лансираха версиите, че Русия е бил принудена да се откаже, поради рестриктивните мерки, които слага Европейската комисия, в това число и това, че България подрива работата по плана. Имаше и версия, че отхвърли от плана се дължи на напън от страна на Съединени американски щати.

Нееднократно по-късно се повдигаше тематиката за вероятното възкресение на плана, като това стана изключително настоящо в края на 2015 и началото на 2016 година, когато връзките сред Русия и Турция внезапно се утежниха. Към момента настоящ у нас е планът за продължение на " Турски поток " през България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР