Газпром продължава да доставя руски газ за Европа през Украйна.

...
Газпром продължава да доставя руски газ за Европа през Украйна.
Коментари Харесай

Газпром: Продължаваме доставките на газ за Европа

" Газпром " продължава да доставя съветски газ за Европа през Украйна. Това съобщи представителят на холдинга Сергей Куприянов, представен от TeleTrader.

" Газпром " доставя съветски газ през Украйна по естествения метод в сходство с настояванията на европейските консуматори: 109,5 милиона куб. метра на 12 март ", рапортува той.

Този размер подхожда на доставките по дълготраен запас на газ през Украйна - към 109,5 милиона куб. метра дневно.

Европейският пазар на газ е напрегнат от доста месеци насам. През пролетта на предходната година цените се колебаеха към 250-300 $ за хиляда кубически метра, само че през октомври за първи път минаха над хиляда, а през декември доближиха и до над две хиляди. След това последва известно намаляване, само че цените останаха устойчиво високи - нещо невиждано в цялата история на европейските газови хъбове.

След като Москва публично призна за самостоятелни двете сепаратистки републики в Източна Украйна, някогашният президент и министър председател на Русия Дмитрий Медведев написа в Туитър: " Добре пристигнали в новия свят, в който скоро европейците ще плащате по 2 000 евро за пространствен метър газ! ".

От началото на съветската инвазия в Украйна постоянно се оповестява, че преносът на съветски газ през страната с военни дейности не е преустановяван и природният газ към Европа тече в контрактуваните количества. Беше оповестено обаче, че европейските страни са изтеглили над 70% от природния газ, нагнетен през летния сезон в подземните газохранилища, като запасите от синьо гориво са достигнали исторически ниски равнища от под 30%.

В последните два месеца потокът на газ по газопровода " Ямал - Европа ", който минава през територията на Беларус и Полша към Германия, беше от време на време спиран, откакто държавната корпорация " Газпром " отхвърляше да резервира потенциал. Също по този начин Русия от няколко месеца се е отдръпнала от свободния пазар и извършва единствено дълготрайните си контракти. Това стана на фона на обрата в политиката на Германия, която с нахлуването на съветски войски в Украйна замрази стартирането на издигнатия към този момент газопровод " Северен поток - 2 ". Проектът беше приключен през септември предходната година, макар съпротивата на страни като Полша и наложените наказания от Съединени американски щати.

Решението на Германия да спре за неопределен срок газопровода " Северен поток 2 " не визира цените на газа, увери тогава зам.-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

Ескалиращото напрежение сред Запада и Русия и войната в Украйна породи опасения по отношение на доставките на съветски газ към Европа. Това накара Европейски Съюз да преразгледа проекта си за изключителни газови доставки, да се подгови за положение с отчасти спиране на вноса на газ от Русия, както и да потърси други възможности. Това бе оповестено и от английският министър председател Борис Джонсън, който разгласи като цел последователно отделяне от съветската взаимозависимост от енергийни артикули.

Преди дни Съединени американски щати оповестиха, че не разрешават вноса на съветски нефт и газ като реакция на нахлуването на Русия в Украйна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР