“Газпром” оряза до 1/5 доставките по “Северен поток”Икономиите ще са

...
“Газпром” оряза до 1/5 доставките по “Северен поток”Икономиите ще са
Коментари Харесай

Европа намалява с 15% потреблението на газ

“Газпром” оряза до 1/5 доставките по “Северен поток”
Икономиите ще са доброволни, с изключение на при положение на рецесия

Единствено Унгария ще опълчи на решението

Страните членки на Европейски Съюз се съгласиха през днешния ден да понижат с 15% потреблението на природен газ от 1 август до края на март 2023 година, като превантивна мярка при положение, че Русия приключи доставките на синьо гориво за континента, съобщи Ройтерс.
Договорката бе реализираха на изключителна среща на енергийните министри от Европейски Съюз.

Решението им пристигна часове откакто съветският колос “Газпром” разгласи, че понижава на половина количеството газ, което доставя по тръбата “Северен поток”, с което подаваните към Германия количества ще възлизат на едвам 20% от потенциала на газопровода. Като причина за свиването на доставките от “Газпром” показаха, че ще бъде спряна турбина, на която следва да бъде осъществен ремонт. Друга турбина, която също е изключена, мина ремонт в Канада и бе блокирана известно време от глобите против Русия, към момента не е инсталирана за работа.

Постигната от енергийните министри от Европейски Съюз през днешния ден сделка е друга от предлагането за икономии, което насочи преди седмица Еврокомисията. В новия вид свиването с 15% ще е непринудено. То обаче може да стане наложително при задействане на “тревога от ЕС”. Това може да се случи, в случай че пет страни (вместо три в първичния вариант) от Европейски Съюз разгласят изключително състояние и изискат задействане на мярката за икономии. Решението за оповестяване на общоевропейско изключително състояние на газовия пазар се взима с квалифицирано болшинство.

Освен това бяха контрактувани и дерогации от мярката за редица членки на Европейски Съюз. Такива се поставят да вземем за пример на страни, които не са свързани с интерконектори с други страни от Европейски Съюз и не могат да пренасочват икономисаните количества газ.

Изключение ще се поставя също на страните, които са надвишили задачите на потенциала за запълване на хранилищата си (80% преди идната зима).

Държавите членки на Европейски Съюз също така се съгласиха, че икономиите не трябва да засягат семействата, сферите на опазването на здравето и защитата.

Дипломатически източници показаха, че само Унгария се е противопоставила на решението.

“Това не беше задачата невъзможна!”, написаха от чешкото председателство на Европейски Съюз в туитър след края на срещата на енергийните министри. “Няма опция на пестенето на газ. Дерогациите са планувани по този начин, че всеки да заплати съответна цена. Средносрочно всички ще спечелим. Ако успеем, цените на газа ще паднат, в случай че се провалим, ще останат високи”, уточни Йозеф Сикела - министър на търговията и енергетиката на Чехия.

А шефката на Еврокомисията Урсула декор дел Лайен похвали съглашението като “решителна стъпка, с цел да се надигнем против опасността за цялостно спиране на газа от страна на Путин”.



Москва строи своя орбитална станция
Русия се разделя с МКС след 2024 година


Директорът на “Роскосмос” Юрий Борисов беседва през днешния ден с президента Владимир Путин.

Русия ще приключи уговорките си, свързани с Международната галактическа станция (МКС) след 2024 година, разгласи през днешния ден Юрий Борисов, основен изпълнителен шеф на Федералната галактическа организация “Роскосмос”, съобщи Агенция Франс Прес.

“Ние, без всякакво подозрение, ще осъществим всички наши задължения към сътрудниците ни, само че решението да напуснем МКС към този момент е взето” ", съобщи Борисов на среща с съветския президент Владимир Путин, излъчена по малкия екран.

Борисов сподели още, че “в рамките на посочения период ще бъде сложено началото на градеж на съветска орбитална станция” и дефинира плана като основен приоритет за съветската галактическа стратегия.

Решението на “Роскосмос” бе оповестено на фона на напрегнатите връзки сред Русия и Запада, от които пострада и галактическото съдействие посред им. Има риск глобите да провокират нарушение на доставки до МКС.

Сегашната обстановка обаче не попречи на “Роскосмос” да подписа съглашение с НАСА по-рано този месец за полети на американски астронавти с съветски галактически кораби, както и на съветски космонавти със “Спейс Екс”. Първите такива полети се чакат през есента.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР