Газпром одобри и започна да изпълнява плана си за пълнене

...
Газпром одобри и започна да изпълнява плана си за пълнене
Коментари Харесай

Газпром започна да пълни с газ пет хранилища в Европа

" Газпром " утвърди и стартира да извършва проекта си за пълнене с газ на пет европейски подземни складове през ноември, оповестиха от компанията. Определени са размерите и маршрутите за превозване.

По-рано компанията приключи пълненето на оборудванията си за подземните газохранилища в Русия, с цел да обезпечи непрестанно доставяне на вътрешния пазар през зимата, след което трябваше да стартира да усилва доставките в европейските си уреди. Президентът Владимир Путин издаде заповед за това. Очакваше се изпомпването да стартира на 8 ноември.

Цените на природния газ в Европа се покачиха внезапно през последните месеци. В началото на август фючърсите се търгуваха за 515 щатски $ за хиляда кубически метра, само че до края на септември цената им се усили повече от два пъти и на 6 октомври доближи историческия връх от 1937 щатски $. Всичко това усилва цената на електрическата енергия за жителите на Европейския съюз.

Експертите считат, че това се дължи на дребния потенциал за предпазване на континента, рестриктивните мерки в доставките от страна на доставчиците и огромното търсене на полутечен природен газ в Азия.

След заповедта на Путин за увеличение на доставките, цената на газа в Европа стартира да спада. Въпреки това котировките към момента остават високи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР