„Газпром“  е предал 100 % от акциите на Nord Stream

„Газпром“  е предал 100 % от акциите на Nord Stream ...

„Газпром“ е предал 100 % от акциите на Nord Stream 2 на партньорите си като залог за задълженията.„Газпром“  е предал 100 % от акциите на Nord Stream 2 AG като залог до пълното погасяване на задълженията по споразумението с чуждестранните партньори, се казва в отчета на компанията по международните счетоводни стандарти за първото тримесечие на 2018 г. „“Към 31 март 2018 г според споразумението, сключено в рамките на финансирането на проекта „Северен поток 2“ с Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall  , 100 % от акциите на Nord Stream 2 AG, принадлежащи на ПАО „Газпром“ са предадени като залог до пълното погасяване на обезпечените задължения.

В началото на месец март, председателят на Wintershall Марио Мерен съобщи, че европейските партньори по проекта за газопровода „Северен поток 2“ са предоставили през 2017 г. на Nord Stream 2 AG финансиране в размер от 324 млн. евро всяка.

„Газпром“ е единственият акционер на Nord Stream 2 AG, а европейските компании  и партньори се задължиха да финансират проекта за газопровода „Северен поток 2“ до 50 % или всяка с по 950 млн. евро. Останалата половина от сумата се осигурява от руската газова компания (4,75 млрд. евро). Плановете са 70 % от инвестициите да се покрият за сметка на привлечено проектно финансиране. Общата стойност на проекта се оценява на сумата от 9,5 млрд. евро.

Източник: 3e-news.net