Газпром и правителството на Турция подписаха протокол за изграждане на

Газпром и правителството на Турция подписаха протокол за изграждане на ...

Русия и Турция се договориха за строителство на "Турски поток" до границите на ЕС."Газпром" и правителството на Турция подписаха протокол за изграждане на сухопътна част на газопровода "Турски поток" от тракийския бряг на Черно море до границата на Европейския съюз. Овен това Анкара ще получи около 1 милиард долара под формата на отстъпка със задна дата от 10.25 процента от цената природния газ за турския пазар за 2015 и 2016 година.

В съобщението на газовия гигант не се посочва до коя граница ще бъде изградена връзката - с България или с Гърция. Посочва се само, че тя ще е дълга 180 км, а това е достатъчно за свързване с газопреносните мрежи на двете страни членки на ЕС от градчето Къйъкьой (Мидия) на турския черноморски бряг, където излезе първата подводна тръба на "Турски поток".

В съобщението на "Газпром" не се казва нищо повече освен това, че транзитният участък ще е за доставка на газ на европейския пазар. На съпровождащата картата също не е показано нищо повече от връзката при Люлебургаз със съществуващия газопровод за внос на руски газ през България и стрелка, сочеща към точката, където се събират границите на Гърция и България с Турция.

Със строителството ще се заеме дружество, създадено специално за целта. То ще е проектна компания, ще се казва TurkAkim Gaz Tasima A. S. и по 50% дял ще държат "Газпром" и Турция.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Източник: dnevnik.bg