Газпром и Националната петролна компания на Иран са подписали днес

...
Газпром и Националната петролна компания на Иран са подписали днес
Коментари Харесай

Газпром и петролната компания на Иран се договориха

" Газпром " и Националната петролна компания на Иран са подписали през днешния ден меморандум за съгласие за взаимна разработка на планове в газовите залежи Киш и Северен Парс в Персийския залив, и както и на 6 петролни полета.

Руската компания ще взе участие и в планове за втечняване на газ и з построяването на газопроводи. Общите вложения ще възлязат на към 40 милиарда $.

Иран разполага с най-големите находища на синьо гориво в света след Русия.

Подписването на меморандума беше оповестени малко преди съветският президент Владимир Путин да дойде следобяд в Техеран. По време на първото му посещаване в страна отвън някогашния Съветски съюз, откогато атакува Украйна през февруари, Путин се среща в Иран с президента Ибрахим Раиси и с турския държавен глава Реджеп Ердоган.

Върховният нравствен лидер на Иран аятолах Али Хаменей предизвести Ердоган, че плануваната от него нова военна интервенция за разширение на зоната за сигурност в граничните региони на Сирия с Турция ще е нездравословна за целия район, както и за самата Турция.

Сирия е водещата тематика на срещата Путин - Ердоган - Раиси. Очаква се обаче в Техеран да бъде направена крачка към освобождението на износа на украински зърнени култури по море.

Президентите на Русия, Турция и Иран ще разискват в Техеран обстановката в Сирия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР