Газпром е една от възможностите и те ни дължат доставки

...
Газпром е една от възможностите и те ни дължат доставки
Коментари Харесай

Газпром“ не е панацея, а обществото няма да стои на тъмно, успокоява Радев

" Газпром " е една от опциите и те ни дължат доставки на газ. Това може да бъде решение единствено при угаждане на нашите условия - разсрочване на доставките през целия отоплителен сезон и по-добри цени.

Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти по настоящите проблеми с доставките на газ. Коментарът си той направи, откакто взе участие в формалната гала по откриването на образователната академична година във

Колко месеца се водят договаряния за тръбна газ, какъв брой месеца предходните държавни управления са водили договаряния с " Газпром ", запита Радев. Ако има някакво развиване по договорите с съветската компания, медиите щели да бъдат известени. Правителството работи интензивно по всички останали вероятни източници, пътища, способи за доставка на природен газ с надеждни гаранции за доставките и с търпими условия и цени, посочи президентът.

Той уточни, че първо би трябвало да се подсигуряват и слотове за газ, тъй като с цел да има отворен транспарантен конкурс най-накрая за доставка на полутечен газ, който да се отвори към всички снабдители отвред, би трябвало да има преди този момент обезпечени слотове.

За появилите се спекулации, че в България ще се лимитира улично осветяване и ще има режим на ток и по този начин нататък, Радев желае да е ясно едно, че до момента в който има служебно държавно управление това няма да стане. " България е производител на електрическа сила, България е експортьор на електрическа сила и българите няма да стоят на мрачно ", увери Радев.
 Росен Христов в Брюксел разисква пестенето на ток от улични лампи и осветление на здания
Росен Христов в Брюксел разисква пестенето на ток от улични лампи и осветление на здания

За по-сериозни ограничения чака по-конкретни числа

Той уточни, че Европа се пробва да предотврати общественото напрежение през зимата и да се подсигурява политическо успокоение за сметка на жертването на пазарните механизми посредством въвеждане на ограничения (таван на съветския газ), които са познати от едно по-далечно минало и с големи обезщетения. За тази зима обезщетенията ще бъдат добре пристигнали за европейските жители, само че са с непредвидими последствия за пазара, за европейската стопанска система, за нейната конкурентоспособност. Те ще останат да тегнат на идващите държавни управления и генерации, посочи Радев. Основната задача на служебното държавно управление не е да лимитира потреблението и производството на електрическа енергия, което е сигурен път към застоялост и закъснение и закъснение икономическия напредък. Основната задача е да търси най-евтините първични материали и да дава най-хубавите условия за бизнеса и жителите ни, които са най-бедните в Европейски Съюз, сподели Радев.

За договарянията с шефа на " Лукойл " за по-ниските цени на горивата, Радев съобщи, че това е началто на един развой от ограничения, който изисква време, което да е непрекъсната наклонност. Три десетилетия след началото на демократичните промени, в България към момента има политици, които са подготвени да жертват стопанската система и благосъстоянието на хората в името на идеологията, засегнат е президентът.

Според него нито бизнеса, нито хората могат да търпят такива опити, нито да заплащат цената на нечии зависимости.

Радев е изумен, че има политици, които с лекост приказват, че неналичието на газ и неговите непостижими цени не са проблем за топлофикациите - щели да минат на мазут. Президентът прикани медиите да питат политиците от кое място и по какъв начин ще пристигна този мазут, кой ще го създава, кой ще го внася, на каква цена и на какви условия, имат ли топлофикациите очистителните нужни съоръжения? Вие би трябвало да питате политиците по какъв начин ще се отрази на производството на горива в България и на самия пазар решенията на предходното държавно управление за ограничението на износа на петролни артикули, с генезис от Русия? Как ще се отрази целият развой оттук насетне на дерогация и на ембарго на съветския нефт, който идва гладко, непосредствено, пресичайки Черно море. За в бъдеще, когато влезе в действие това ембарго, ще би трябвало напълно нови промени в доставки, ще би трябвало прекосяване през проливите, само че какъв брой се чака, при какви условия, какви нови големи складови наличия са нужни, продължи да пита Радев.
 За обмена на ток против газ приказва Никола Стоянов с азерския стопански министър
За обмена на ток против газ приказва Никола Стоянов с азерския стопански министър

Коментирани са и нови сфери за усилване на търговско-икономически връзки

Той настоя още да се знае за всички затруднения в процеса - дали България въобще ще има рафинерия, дали ще остане производител на горива или дали в вероятност ще ги внася. Сега е времето да задавате тази въпроси на политици, които имат упоритостта да ръководят, акцентира Радев и моли политиците да вдигнат погледа си малко над ежедневните злободневни и политически нападки. Веднага след изборите политиците ще се сблъскат с тези проблеми и неспособността им да ги вземат решение, ще се заплащат от всички български жители, безапелационен бе Радев.

Той не пропусна да поздрави служебното държавно управление за поредните старания за преодоляването на инфлацията в страната. Може би сте видели, че цената на бензина към този момент е под три лв. на бензиностанциите на " Лукойл ", удовлетворен Радев. Намаляването на цената на горивата, намаляването на цената на газа за идващия месец с 30% са действителни резултати, реализирани с старания и доста работа, посочи президентът.

Румен Радев добави, че когато едно държавно управление работи в полза на бизнеса и хората, резултатите са налице.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР