Газовото находище в турската икономическа зона на Черно море, открито

...
Газовото находище в турската икономическа зона на Черно море, открито
Коментари Харесай

Турция може да загуби интерес към руските газопроводи

Газовото находище в турската икономическа зона на Черно море, намерено наскоро от сондажния транспортен съд " Фатих ", може да направи непотребни съветските газопроводи, оповестява съветският новинарски уебсайт News.Ru, като се базира на експертен отчет. Находището се намира покрай границите иккономическите зони на Румъния и България.

Запасите му се правят оценка на към 320 милиарда кубически метра, а Анкара ще продължи проучвателните действия в региона. Според турския президент Реджеп Тайип Ердоган откритите запаси са единствено част от залежите.

Досега турската страна разчиташе на задгранични доставки на газ, в това число от Русия. Малко преди формалното известие осведомени източници споделиха на Ройтерс, че в турските териториални води са открити сред 800 милиарда и 26 трилиона кубически метра газ, задоволителни за покриване на потребностите на Турция от газ за 20 години. Някои специалисти се усъмниха в бъдещето на доставките на газ за турска територия от Русия.

Държави като България, Украйна и Гърция може да се интересуват от закупуването на този газ, в случай че Турция реши да го изнася. Следователно може да се чака понижаване на вноса по газопровода „ Турски поток “.

Според други специалисти обаче сега цената и търсенето на газ са достигнали исторически минимуми заради пандемията, тъй че не е ясно до каква степен ще бъде преференциално производството на газ в Турция и дали Анкара ще го изнася.

Както отбелязва известният анализатор на Националния фонд за енергийна сигурност Игор Юшков, е належащо да се изчака формалната оценка на турското газово находище, преди да се приказва за неговата доходност. Според него откритите ресурси не са толкоз огромни и е допустимо да се извлича газ оттова за дълго време, само че като предписание годишните размери на произвеждане да не са доста огромни.

Предвид дълбочината на Черно море и високите индустриални разноски мнозина се чудят кой вид е най-изгоден за Турция при сегашните условия: пазаруване на газ или рандеман, който е безценен и недоходоносен.

В същото време, съгласно Юшков, нищо не заплашва доставките на съветски газ в кратковременен проект. Днес Русия е изправена пред други провокации, като различното доставяне на Анкара и ниските пазарни цени, което разрешава на Турция да купува доста полутечен природен газ на налична цена.

Експертът изрази убеденост в запазването на търсенето на плановете „ Турски поток “ и „ Син поток “, като означи, че откриването на огромни ресурси от газ не значи неотложно пускане на тяхната употреба.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР